Участь в роботі науково-практичної конференції взяли Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Словаччини в Україні Урбан Руснак, офіцери штабу командування Повітряних Сил Збройних Сил України, представники місцевих органів самоврядування та громадських організацій.

За словами Олександра Нижника, президента Вінницької обласної асоціації ветеранів силових структур тема винесена на обговорення є актуальною, оскільки перетворення, що відбулися в Україні після розпаду СРСР суттєво вплинули на роль, місце, призначення Збройних Сил в незалежній державі, на відношення суспільства до армії.

– Кожен з нас має громадянське право знати на якому рівні знаходяться Збройні Сили, як вони підготовленні захищати Батьківщину, – зазначив Олександр Нижник. – На високому рівні питання зв’язку армії і суспільства знаходиться в країнах Євроатлантичного Альянсу. Цей досвід співпраці потрібно переймати й нам, – додав він.


Учасники конференції обговорили чимало питань, які стосуються співробітництва інститутів громадянського суспільства з армією у справах підвищення обороноздатності Збройних Сил України. Ознайомилися з досвідом вдосконалення відносин суспільства і воєнної організації республіки Словаччини, який презентував Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Словаччини в Україні Урбан Руснак.


Аналізуючи сучасний стан відносин воєнної організації і суспільства в Україні начальник управління виховної і соціально-психологічної роботи Повітряних Сил ЗС України полковник Олег Грунтковський зазначив:
– Сьогодні, як ніколи, українське військо відкрито для громадськості. Ми співпрацюємо з багатьма громадськими організаціями як в питаннях військово-патріотичного виховання військовослужбовців, так і питаннях систематичного інформування громадськості про діяльність армійських колективів. А це, в свою чергу, підвищує рівень довіри суспільства до її Збройних Сил.


Варто додати, що з метою підвищення авторитету Збройних Сил України, зміцнення їх обороноздатності, підняття престижу професії військового, враховуючи Указ Президента України “Про забезпечення умов для більш широкої участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики” розробили ряд рекомендацій, які будуть надіслані до Верховної Ради України, Вінницької обласної державної адміністрації та Міністерству оборони України.

Парламентаріям, зокрема, запропоновано створити нормативно-законодавчу базу для органів державної влади та місцевих органів самоврядування стосовно організації роботи для вдосконалення взаємовідносин між структурами воєнної організації держави і громадськості, прийняти Національну програму “Армія і суспільство”, яка передбачуватиме фінансове, соціальне, матеріальне, психологічне забезпечення реалізації її завдань, створити в кожній області при державних адміністраціях структури з питань національного виховання і обороноздатності держави, робота яких координуватиметься Міністерством освіти і науки, Міністерством оборони та Радою Національної безпеки і оборони при Президентові України. Органам місцевої влади пропонується розробити обласну програму національного військово-патріотичного виховання, проект якої обговорити за широкої участі громадськості Вінничини,створити сприятливі умови та надавати допомогу громадським, ветеранським організаціям, які здійснюють національне військово-патріотичне виховання молоді в дусі українства, історичних традицій українського народу і національно визвольних змагань за здобуття Україною волі та незалежності, створити в школах та навчальних закладах кімнати “Слави”, “Звитяги Українського війська”, “УПА – шляхи нескорених в боротьбі за Україну”. Військовому відомству рекомендують створити Центральний музей української армії удосконалити нормативно-правову базу системи відносин “Армія і суспільство”, підготувати і прийняти Концепцію Національного військово-патріотичного виховання.

Сергій Фурдик
Регіональний медіа-центр МО України (Вінниця)


Переглядів: 3315
Поширень: 0