Щоб покращити санітарний стан водойм Вінниці, триває будівництво каналізації у приватному секторі. Адже витоки нечистот з вигрібних ям біля приватних будинків забруднюють води ставків, малих річок та річки Південний Буг.

Згідно лабораторних досліджень, які проводилися санстанцією протягом минулого року, якість води річки Південний Буг стала кращою як за мікробіологічними, так і за хімічними показниками. Однак, за словами головного санітарного лікаря міста Олександра Сорочана, на ділянці протікання річки через територію міста спостерігається досить значне забруднення вод. Особливо це стосується приватного сектору, де відбувається витікання нечистот з вигрібних ям та скидання будівельного й побутового сміття у водойми.

Працівниками інспекції по контролю за благоустроєм та санітарним станом міста, квартальних комітетів, органів держсанепіднагляду та інших служб, проводяться регулярні перевірки прибережних смуг та територій з приватною забудовою. У 2012 році проведено 27 спільних рейдових перевірок територій, прилеглих до відкритих водойм, в ході яких було складено 23 протоколи про адмінправопорушення та вручено 32 приписи.

Для того, щоб зменшити забруднення водойм стічними водами у приватному секторі, – у місті триває будівництво каналізаційної мережі. Протягом минулого року на баланс КП "Вінницяоблводоканал" передано новозбудовані об’єкти каналізування мікрорайонів "П’ятничани" та "Старого міста", а саме: 9,8 кілометрів мереж та 2 насосні станції по провулку Піонерському та по вулиці Квітучій. У поточному році прийнято 6,7 км мереж. «Ми щороку будуємо кілометри каналізації у приватному секторі і з часом взагалі ліквідуємо таке поняття, як вигрібні ями», - каже міський голова Володимир Гройсман.

«“Вінницяоблводоканал” обслуговує майже 500 кілометрів мереж каналізації, що знаходяться на балансі підприємства, - розповідає Олександр Сорочан. – Але на території міста налічується ще 94 кілометрів мереж, що знаходяться у приватній чи іншій власності, або взагалі ніким не утримуються та не обслуговуються».

Ремонтними бригадами підприємства щороку проводиться перекладка ділянок каналізаційних мереж, що знаходяться в аварійному стані та загрожують забрудненням навколишнього середовища. У минулому році було замінено майже 900 метрів труб, які не забезпечували належне відведення стічних вод від багатоповерхівок, шкіл, дитячих садків, лікарень тощо. У цьому році замінено вже 424 метри каналізаційних труб.



Переглядів: 4379
Поширень: 0