"В Виннице все медосмотры в... одном месте!" Стаття з такою назвою вийшла нещодавно в одній із вінницьких газет. В ній обурена вінничанка поскаржилася на те, що послуги за профогляд платні. Нагадаємо, такий медичний огляд щорічно проходять водії, вихователі, вчителі та лікарі. Чи насправді людям потрібно платити за такі послуги, і як проходить медогляд?

- На сьогоднішній день враховуючи нормативно-правові акти у Центрах первинної медико-санітарної допомоги у штатних розписах відсутні посади вузьких фахівців. Тому здійснення профілактичних або медичних оглядів на первинному рівні, тобто в Центрах первинної медико-санітарної допомоги, практично не можливо, - говорить начальник лікувально-профілактичної допомоги Вінницької міської ради Світлана Стефанкова - І на сьогоднішній день у нас здійснення медичних і профілактичних оглядів працівників шкідливих професій і медичних оглядів працівників, які здійснюють обслуговування населення, водійська комісія функціюють на базі Міського діагностичного центру.  - Для проведення профілактичних та медичних оглядів у закладах охорони здоров\'я створюється комісія. До складу комісії входять фахівці різних спеціальностей. Головою комісії призначається уповноважена особа, частіше це терапевт, яка має відповідну підготовку з профпатології .

За словами заступника головного лікаря Міського діагностичного центу Олександра Максимчука аби пройти медичний огляд потрібно в першу чергу здати  загальний аналіз крові, аналіз сечі, аналіз крові на цукор, ретрокардіограму флюрограму, а також огляд спеціалістів .

- Завжди профілактичний медичний огляд був платною послугою, - говорить Світлана Стефанкова. - Оскільки є відповідна постанова Кабінету Мінінстрів №1138, яка дозволяє такі платні медичні послуги, а в наказі № 246 "Про проведення періодичних та попередніх профілактичних медичних оглядів" зазначено, що дані огляди проводяться за рахунок роботодавця.

Подробиці у відеосюжеті:



Переглядів: 1939
Поширень: 0