Серед видів діяльності, що представляють найбільший інтерес для волонтерів, є надання соціальної допомоги дітям та молоді, а також просвітницька робота.

Минулого року волонтерами Вінниці було зібрано більше 2 млн грн. на різні соціальні проекти, серед яких допомога на лікування, закупівля необхідного обладнання для хворих на цукровий діабет, допомога притулкам для тварин та інші проекти. Цього року, за очікуванням ГО, які залучають волонтерів, ця цифра зросте вдвічі.

Що спонукає людину до волонтерської роботи – запитую у психолога та коуча Тетяни Нікіфорової.

- В психології розрізняють наступні типи, - пояснює Тетяна, - комерційний – їх характеризує нейтральна діяльність, та ініціатива при стимулюванні. Їх найбільша мотивація – гроші.
Професійний – ці люди сконцентровані на досягненні високих показників у своїй кар’єрі, що являється найбільшою мотивацією для них.

Господарський – вони прагнуть до системної завершеності у будь-яких справах, особливо тих, що стосуються побутових моментів. Їх можна мотивувати чим завгодно, але моральне покарання на них не діє.

Люмпени – це люди, яких взагалі важко до чогось заохотити, на них діє тільки система покарань.
Патріоти – це ініціативні та дисципліновані люди, яким важливо, щоб їх ідея була реалізована, та суспільство її підтримало.

Саме до патріотів часто належить група волонтерів. Вони готові працювати за ідею, та прагнуть до кращого, а їх ініціативі немає меж.

Куди піти волонтером? Щоб відповісти на це запитання, ви повинні визначити для себе:

Чому ви хочете спробувати стати волонтером? Скільки часу ви зможете і готові витратити на цю роботу? Який графік роботи для вас підходить (вечір-ранок, вихідні, один раз на тиждень, місяць і т. ін.) Що ви вмієте?

Після відповідей на всі ці запитання людина зможе визначитися, куди саме піти працювати волонтером.

Одним із напрямів волонтерської діяльності є робота з дітьми. Серед організацій, що працюють з дітьми, є і дитячі притулки, і дитячі "Телефони довіри", і підліткові клуби, і театри, й інноваційні школи, і реабілітаційні центри для хворих дітей та дітей-інвалідів.

Аналізуючи ситуацію з волонтерством в Україні, можна зробити висновок про те, що волонтерська діяльність, стала хоч і не масовою, проте такою, що дозволяє говорити про себе як про суспільне явище. І хоч воно в Україні ще не досліджене на належному рівні, та все ж нам вдалося віднайти деякі цікаві факти про волонтерський рух в Україні.

У Вінницькій області розвитком волонтерського руху опікується проект «Волонтерський рух - як метод активізації місцевих громад».

Проект впроваджується Вінницьким обласним комітетом молодіжних організацій в партнерстві із Міжнародною громадською організацією "Регіональний центр транскордонного співробітництва Єврорегіон "Дністер" за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

В рамках проекту існує багато напрямків, де можуть спробувати свої сили ті, хто бажають бути корисними громаді. Але, починаючи, кожен має розуміти, що волонтерство - не просто задоволення або розвага. Це ще й робота, яка потребує чималих сил і енергії.



Переглядів: 3194
Поширень: 0