Про це свідчать дані моніторингу, який нещодавно презентували на засіданні Вінницького прес–клубу Наталя Беліцер - експерт Інституту демократії ім. Пилипа Орлика, Світлана Горобчишина – дослідниця з Українського незалежного центру політичних досліджень та Світлана Дубина – співголова Коаліції з протидії дискримінації в Україні.

Наталія Беліцер та Світлана Горобчишина

Експерти зазначили, що 15,3% громадян знають про випадки дискримінації з власного досвіду, а 22,4% – через досвід родичів чи знайомих. При цьому більше ніж через рік після набуття чинності Закону України “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні” про нього знають тільки 18,7% громадян, не обізнані з цим 78% опитаних.

Найвідчутніша дискримінація,згідно опитування, через :

  • майновий стан (бідні – багаті) - 52.6%
  • вік - 14.3 %
  • Належність або прихильність до певної політичної партії - 12.8%
  • Національність 11.7 %

Зокрема, про дискримінацію за етнічною ознакою повідомляли молдавани, угорці та кримські татари.

Моніторинг діяльності центральних органів виконавчої влади (ЦОВВ), органів виконавчої влади на містах, органів місцевого самоврядування (обласний рівень) проводився з 1 січня до 15 вересня 2013 року щодо реалізації положень Закону України “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні” та результати соціологічнихопитуваньщодовипадківдискримінації.

Моніторинг продемонстрував брак системного розуміння відповідної політики, сенсу позитивних дій, окремі органи влади вбачають зміст позитивних дій лише у проведенні анти дискримінаційної експертизи, але не ухваленні спеціалізованих заходів.

Доповідачі констатували, що через рік після ухвалення Закону існує потреба в його якісний імплементації та вдосконаленні.

Повний звіт : http://www.ucipr.org.ua/userfiles/report_discrimination2013.pdf

Захід проводився в рамках проекту “Суспільство та проблеми захисту від дискримінації: експертний погляд”, що реалізується УНЦПД в рамках діяльності Коаліції з протидії дискримінації за підтримки МФ “Відродження”. Соціологічне опитування проводилося Київським міжнародним інститутом соціології з 6 по 27 вересня 2013 р. Опитування проводилося в 110 населених пунктах (PSU) у всіх областях України та в Автономній Республіці Крим. В результаті польового етапу було зібрано 2044 анкети на замовлення проекту.


Переглядів: 3555
Поширень: 0