Більшість працівників стверджують, що стать, сімейне становище, національність і релігія керівника не мають для них жодного значення. Але, описуючи ідеального боса, більшість кажуть про одруженого чоловіка з двома дітьми. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Більшість українських працівників наполегливо стверджують, що для них не має абсолютно жодного значення, яка стать, сімейне становище, національність і релігія керівництва. Ідеальним керівником можна бути незалежно від різних соціально-демографічних параметрів. Тим не менше, не все так однозначно і неупереджено, як стверджують самі працівники.

Згідно з результатами опитування, у сприйнятті українських працівників для ідеального керівника важливий тільки вік. Сприймати боса серйозно, не залежно від того, скільки йому років, можуть тільки 25% офісних працівників. Ідеальний керівник може сповідувати будь-яку релігію (релігійні погляди керівництва не важливі для 75% співробітників), бути якої завгодно національності (для 69% опитаних це не важливо), будь-якої статі (58%), будь-якого сімейного статусу (53%) і мати скільки завгодно дітей (60%).

Проте в решти існує певне бачення того, яким усе ж таки повинен бути ідеальний керівник.

Наприклад, 17% опитаних віддали би перевагу роботі під керівництвом українця, 4% — під орудою росіянина, 4% — німця, 2% — єврея, 2% — американця, а один зі ста працівників хотів би бачити своїм керівником білоруса.

Водночас, хоча для більшості опитаних релігія керівництва не важлива, але 13% співробітників хотіли би, щоб їхній начальник сповідував православ’я. Ще 3% вважають, що ідеальний керівник повинен бути буддистом, 2% — католиком і 1% — греко-католиком.

Щодо питання статі, жінку як ідеального керівника бачать тільки 7% офісних працівників, у той час як чоловіка — 35%. І хоча українське законодавство регламентує рівні права й можливості для чоловіків і жінок, стереотипне мислення йому не підкоряється.

На думку 44% «білих комірців», ідеальний керівник обов’язково повинен бути одруженим. Тільки для двох зі ста працівників неодружений начальник або незаміжня начальниця змогли би стати ідеальним босом. А розлучений бос влаштував би тільки одного співробітника із сотні.

При цьому в ідеального начальника повинно бути двоє дітей. Так принаймні вважає 29% офісних співробітників. Це золота середина. Тільки 5% опитаних впевнені, що в ідеального шефа повинна бути одна дитина, а ще 4% — що троє дітей. Більше за те, бездітний керівник має шанс стати ідеалом тільки в двох співробітників зі ста, як і керівник із чотирма дітьми.

А ось думки щодо віку ідеального боса суттєво розійшлися. Менше за все співробітників хотіли би працювати під орудою молодого шефа до 30-ти років (4%) і людини, якій уже за 50 (3%). По-іншому справи йдуть із середньою віковою категорією. Начальнику в віці 30-39 років або 40-49 років віддали би перевагу 35% і 31% співробітників офісів відповідно.

Ідеальний начальник

Ідеальному керівникові підлеглі хочуть подобатися, про це сказали 80% офісних працівників. Щоби заслужити симпатію боса-жінки, підлеглі готові докладати більше зусиль, ніж чоловіки. Три чверті співробітників стали би краще працювати, 14% частіше посміхалися би ідеальному керівникові, а 4% ретельно продумували би свій гардероб перед виходом на роботу. Кожен другий працівник діяв би простіше: просто частіше потрапляв би на очі керівництву, привертаючи до себе увагу. Більше за те, аби сподобатися ідеальному босу, 3% працівників навіть були би готові всіляко йому догоджати.

Ідеальний бос

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в грудні 2013 року. Загалом було опитано 1781 респондента.



Переглядів: 4095
Поширень: 0