Позаду залишились 16 років переховування від слідства за солідним обвинуваченням – в розбійному нападі та навмисному вбивстві двох людей . В 92-у році Евген разом з трьома земляками приїхав в Польщу на заробітки. В місті Лешно четверо молодиків увірвалися до торгівельної фірми і напали на двох працівників з вимогою віддати гроші. Одного з них бандити нещадно побили палицею, в результаті чого чоловік помер на місці. Злочинці повантажили труп вбитого в легковик, куди силою посадили і іншу жертву і вивезли за місто. Подалі від людського ока вбивці привели свій вирок до виконання і другому свідку – чоловіка душили та довершили справу ножем. Активна участь у цих злодіяннях належала Евгену. Тіла обох вбитих людей закопали в лісопосадці.

Кримінальні заробітки принесли злочинцям купу грошей – вони винесли з торгівельної фірми 1 мільярд 937 мільйонів польських злотих, що по курсу 1992 року складало понад 145 тисяч доларів, більша частина з яких опинилася в кишені Евгена, як організатора та активного учасника розправи. Втім, скористатися грішми трьом бандитам не вистачило часу. В травні 93 року спільне розслідування польських та вітчизняних правоохоронців, яке перебувало на контролі керівництва Польщі, увінчалось затриманням трійці на території України . Вінницький апеляційний суд усіх трьох обвинувачуваних в особливо тяжких злочинах, скоєних на території Польщі, засудив до 15 років позбавлення волі. Четвертому ж учаснику бандитської розправи вдалось уникнути покарання. Евгена оголосили в розшук і всі ці роки чоловік переховувався.

Він змінив прізвище і по-батькові, а в новому паспорті Евгена значилось, що він уродженець Естонської РСР. Чоловік займався бізнесом, сподіваючись, що кривава таємниця його стартового капіталу назавжди залишиться в минулому.

Вінницькі розшуковці отримали оперативну інформацію про можливе місцеперебування Евгена. За словами начальника УМВС України у Вінницькій області генерал-майора міліції Василя Поліщука, для її перевірки до Санкт-Петербургу відрядили кращих оперативників. 18 березня працівники карного розшуку вінницького УМВС в тісній взаємодії з спецпідрозділом МВС Росії було організовано проведення ряду оперативно-технічних та пошукових заходів, що дало змогу встановити місце проживання розшукуваного у місті Колпіно Ленінградської області та затримати його.

В результаті в судовому засіданні особу затриманого ідентифікували як Ковальова, якого 16 років розшукували міліція та Інтерпол. В даний час він утримується в слідчому ізоляторі Санкт-Петербурга, де перебуватиме, доки триватиме процедура екстрадиції його в Україну згідно Мінської конвенції 1993 року.

Відповідно до закону на особу , яка ухилялася від слідства та суду, не поширюються строки давності, тож не зважаючи на те, що минуло стільки часу, Ковальову, який підозрюється у скоєнні подвійного вбивства та ще у ряді розбійних нападів на території Польщі, доведеться у повній мірі відповідати за старі гріхи перед чинним законодавством.


Переглядів: 3166
Поширень: 0