У 2010 році громадські слухання будуть регулюватися Статутом міста. А поки чиновники та громадськість обласного центру працюють над створенням малої Конституції Вінниці, - регулювати громадські слухання буде саме Тимчасове Положення. Нагадаємо, що свої пропозиції та зауваження щодо основних розділів та положень Статуту міста може висловити кожен вінничанин, зареєструвавшись на сайті statut.vn.ua.

2 квітня з основними засадами Тимчасового Положення представників місцевих мас-медіа ознайомили працівники інформаційно-аналітичного управління міської ради, які є розробниками даного Положення.

Громадські слухання є формою безпосередньої участі членів територіальної громади у здійсненні повноважень місцевого самоврядування. За словами начальника інформаційно-аналітичного управління Владислава Теленя, раніше громадські слухання регулювалися Положенням, затвердженим іще у 2003 році, але до 2007 року - їх майже не проводили. З ініціативи міського голови Володимира Гройсмана вже третій рік поспіль такий вид співпраці міської влади та громадськості міста став досить поширеним. Лише протягом 2008 року у Вінниці було проведено 54 громадських слухань, більшість із яких стосувались питань забудови міста та реконструкції квартир перших поверхів багатоповерхівок під заклади бізнесу та офісні приміщення. Та останнім часом почастішали випадки спірних ситуацій - у зв\'язку із тим, що старе положення не містило деталізації та регламенту проведення громадських слухань.

Нове Тимчасове Положення встановлює порядок ініціювання, підготовки та проведення громадських слухань, а також порядок врахування їх результатів органами місцевого самоврядування міста Вінниці. 3 квітня цей документ оприлюднено у «Вінницькій газеті», і саме з цього дня Положення вступає в дію. Відтепер для проведення громадських слухань з питань, що стосуються усього міста, необхідно заручитися підтримкою не менше 1,5 тис. вінничан; а громадських слухань щодо питань, які стосуються кварталів чи районів - від 500 до 1 тис. чол.

Окремий розділ Положення стосується забудови та планування територій. З проектом будівництва чи реконструкції, яке буде здійснювати забудовник на території міста, відтепер зможе ознайомитися кожен вінничанин через друковані засоби масової інформації, потім 3-5 місяців будуть збиратися відгуки мешканців, і тільки після цього - безпосередньо проводитимуться громадські слухання.

На слуханнях не можуть розглядатися питання, не віднесені законодавством до відання органів місцевого самоврядування, або такі, що суперечать Конституції та чинному законодавству України. «Положення про громадські слухання, яке прийняте у Вінниці, за дослідженням Національної академії при Президентові України, - є одним з найкращих Положень, що прописані в нашій країні, - каже Владислав Телень.


Переглядів: 3639
Поширень: 0