Світовий досвід розглядає волонтерство як форму соціальної роботи, яка здатна подолати ефект уникнення людей від суспільних проблем, сформувати модель колективної участі, відтворення людських цінностей.

Вінницька міська громадська організація соціального розвитку та становлення окремих мало захищених категорій молоді «Паросток» вже п»ятнадцятий рік працює над розвитком волонтерського руху на Вінниччині. За час плідної роботи «Паростком» реалізовано велику кількість проектів, присвячених проблемі волонтерства, але зробити для підтримки волонтерів треба ще досить багато роботи. Адже для розвитку волонтерства потрібна інформаційно-просвітницька діяльність і пропаганда цього важливого виду соціальної активності .

Паросток, Вінниця

Саме тому з листопада 2013 року по лютий 2014 р. ГО «Паросток» реалізовуєпроект «Зроби крок на зустріч»». Діяльність даного проекту проводиться за фінансової підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED), США у рамках проекту «Соціальна мобілізація для розвитку громад», який реалізовує Вінницький обласний комітет молодіжних організацій в партнерстві з громадською організацією «Наше Поділля», ВММЮО «Скити» та ВОГО «Вінницький прес-клуб».

Метою проекту є підвищення якості волонтерських послуг для людей з інтелектуальними вадами розвитку, та вадами слуху через інформаційно-просвітницьку діяльність.

Паросток, Вінниця

Під час реалізації проекту «Зроби крок на зустріч» ГО «Паросток» формувала волонтерські групи для надання послуг особам з вадами слуху, забезпечувала денну зайнятість і проводила заняття в майстернях з АРТ-терапіїдля осіб з інтелектуальними вадами розвитку. Молоді вінничани розповсюджували серед студентської громади інформаційні буклети, розроблені ГО «Паросток» задля пропаганди волонтерства та залучення молоді до волонтерського руху.

Для підвищення ефективності роботи волонтерських груп було проведено тренінг «Особливості надання послуг людям з вадами інтелектуального розвитку та вадами слуху»,на якому користувачі сайту волонтерської допомоги www.vsnvolonter.vn.uaзмогли підвищити практичні навичкі, необхідні для волонтерської роботи з вищезазначеними категоріями вінничан. З метою запобігання професійного та емоційного вигоряння проводилися супервізії для волонтерів, на яких під професіним наглядом та підтримкою супервізоравони розглядали складні випадки, які траплялися під час спілкування з людьми з вадами інтелектуального розвитку та вадами слуху.

Упереджене ставлення щодо можливості безперешкодного спілкування та сприйняття слабочуючих людей молодь долала на курсах жестової мови, освоюючи не таку і складну, як здається, але дуже важливу для спілкування мову.

Паросток, Вінниця

ГО «Паросток» надалі не планує зупиняти свою роботу з розвитку волонтерства. Для соціальної підтримки людей з інвалідністю ми плануємо залучати широку громаду. Тільки впевнені кроки українських громадських організаційу підвищенні ефективності роботи волонтерських груп і бажання молоді зробити щось корисне для суспільства можуть зробити неоціненний вклад у розвиток нашої країни!


Переглядів: 2785
Поширень: 0