14 квітня в УМВС відбулась прес-конференція за участю начальника відділу громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС підполковника міліції Бориса Наливайко. За його словами, під час проведення операції перевірено місця перебування іноземних громадян, у т.ч. готелі, гуртожитки, навчальні заклади, ринки, вокзали, транспортні засоби. Міліціонерами проводилась взаємодія з посольствами та диппредставництвами в Україні щодо встановлення осіб незаконних мігрантів та документування свідоцтвами для повернення на батьківщину. Основні зусилля при цьому зосереджувалися на посиленні контролю за додержанням правил в’їзду, виїзду, транзитного проїзду та перебування в Україні іноземців та осіб без громадянства, недопущенні проникнення на територію країни тих, хто незаконно прибувають у державу.

Також працівники міліції акцентували увагу на припиненні протиправної діяльності фізичних та юридичних осіб, які організовують та сприяють незаконному переправленню мігрантів в Україну та країни Західної Європи, виявленні та перекритті каналів нелегальної міграції.

У рамках операції 10 квітня заступник начальника УМВС полковник міліції Микола Зубар та начальник ВГІРФО УМВС зустрілися з ректором Вінницького національного медичного університету Василем Морозом з метою вирішення питання стосовно подальшого перебування на території України 8-и іноземних студентів – громадян Йорданії, які злісно порушували громадський порядок та правила перебування іноземців в Україні. Внаслідок зустрічі було досягнуто домовленість щодо виключення вказаних іноземців з числа студентів, правоохоронцями готуються матеріали для видворення їх за межі держави. Слід зазначити, що з метою виявлення іноземців, що прибули по запрошенню ВУЗів, однак до навчання не приступили та місцезнаходження їх невідоме, міліцією буде проведено додаткове відпрацювання навчальних закладів міста, що займаються набором іноземних громадян для навчання в Україні.

Під час проведення операції були виявлені факти порушення іноземцями правил перебування в Україні. У відповідності до ст. 32 Закону України „Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”. А саме, виявлено та задокументовано 38 нелегальних мігрантів, 1 з них видворено з території України в примусовому порядку, 8 іноземним громадянам скорочено термін перебування в Україні, як особам, які порушили правила продовження терміну перебування чи у яких відпали підстави для подальшого перебування. За сприяння проявам нелегальної міграції, незабезпечення своєчасної реєстрації іноземців та осіб без громадянства притягнуто до відповідальності 28 осіб.

Наразі вінницькими правоохоронцями, згідно рішення Ленінського районного суду м. Вінниці, 4-х громадян Нігерії та 1 громадянина Болгарії (колишніх студентів медуніверситета) відправлено до Волинського пункту тимчасового перебування іноземців з метою їх подальшого видворення за межі держави в примусовому порядку. Якщо будуть виділені кошти для здійснення вказаної процедури, рішення суду буде виконано негайно.

Загалом станом на 1 квітня 2009 року на обліках в підрозділах ВГІРФО УМВС області перебуває: 6623 іноземних громадян та осіб без громадянства, із них 4665 проживають на території Вінницької області по посвідкам на постійне проживання, 1607 іноземних студентів з 65 країн світу, 100 іноземців, що мають дозвіл на працевлаштування на території області, 38 біженців, 11 іноземців, які прибули у службових справах та інші.

Завдяки здісненню постійного контролю за проживанням на території Вінницької області різних категорій іноземців та вжиттю заходів по профілактиці незаконної міграції, працівниками паспортної служби УМВС з початку року виявлено 226 нелегальних мігрантів, 216 – видворено з України, 23 з них – в примусовому порядку, 216 іноземцям заборонено подальший в’їзд в Україну, 85 іноземцям скорочено термін перебування в країні.


Переглядів: 3384
Поширень: 0