Купальний сезон у Вінниці розпочався ще з 10 травня. До цього часу три офіційні зони відпочинку (пляжі «Центральний», «Хімік» та «Гонти») були повністю впорядковані та готові приймати відвідувачів. Щодня на цих місцях проводиться прибирання, тут чергують рятувальники та медичні працівники. Зокрема, на пляжу «Хімік», який є найбільшим за територією, щоденно чергує три рятувальника та один медичний працівник. На пляжах «Гонти» та «Центральний» чергують по два рятувальники та одному медичному працівнику. Чергування триває з 10:00 до 20:00.

«На трьох офіційно визначених для купання пляжах працівники водолазно-рятувальної служби ще перед початком сезону провели обстеження та очистку дна річки. Де потрібно – підсипали піску. Пляжі «Центральний», «Хімік» та «Гонти» оснащені туалетами, душовими, мають елементи благоустрою: лавочки, сміттєві урни, грибочки. На кожному з цих трьох пляжів щоденно чергують рятувальники, які наглядають за безпекою на воді. Вони мають весь необхідний інвентар, серед якого човни, біноклі, мегафони, рятувальні жилети та рятувальні канати. Під час чергування один з рятувальників перебуває у човні і контролює, щоб відпочиваючі не перепливали за дозволену межу. Якщо людина намагається переплисти за буйки, рятувальник попереджає її і не дозволяє порушувати правила. А якщо з людиною на глибині щось трапилося, він одразу може надати допомогу, адже знаходиться поруч. Рятувальники контролюють, щоб люди, які йдуть у воду, були в адекватному стані, не перебували під дією алкогольних, наркотичних чи психотропних речовин. Таких осіб вони не підпускають до води. Якщо діти бешкетують, вони роблять зауваження і навіть можуть вивести з води», – каже головний спеціаліст відділу утримання об’єктів благоустрою департаменту комунального господарства та благоустрою міськради Олексій Гловацький.

А начальник рятувально-водолазної служби Петро Аксименко наголошує, що купатися можна тільки у спеціально відведених для цього місцях, де чергують рятувальники, які при потребі можуть врятувати та надати першу медичну допомогу. Міські служби наполегливо не радять користуватися не призначеними для купання місцями. «Також важливо пам’ятати та дотримуватися правил поведінки на воді. Не запливайте далеко від берега, не нехтуйте засобами перестороги (буйки, попереджувальні знаки). Категорично забороняється входити у воду після вживання алкогольних напоїв. Не купайтесь і не плавайте після вживання їжі, це можна робити лише через дві години. Не пустуйте на воді, ніколи не «розігруйте» товаришів, вдаючи, ніби ви тонете, адже коли наступного разу трапиться лихо, вони можуть не прийти вам на допомогу. Не купайтеся наодинці. В жодному разі не плавайте на шляху руху катерів, пароплавів або човнів. А ще ніколи не плавайте при недугах, навіть найлегших», – застерігає Петро Аксименко.



Переглядів: 6663
Поширень: 0