Віктор Маланін, заступник директора обласного центру зайнятостіВіктор Маланін зазначив, що у січні-квітні 2009 року на ринку праці області спостерігалася стабільна ситуація з тенденцією до поступового зменшення чисельності звернень незайнятого населення до послуг служби зайнятості. За цей період зареєстровано 16,0 тис. шукачів роботи, що на 6,2 тис. менше, ніж у 2008 році.

З початком сільськогосподарських робіт дещо зросла потреба у робочій силі: на 01.01.2009 р. до центрів зайнятості подані дані про наявність 1,3 тис. вакансій, на 01.05.2009 р. – 1,7 тис. Разом з тим, цей показник залишається удвічі нижчим, ніж це було у квітні минулого року (3,6 тис.).

Станом на 1 травня поточного року на обліку в центрах зайнятості перебувало 39,1 тис. незайнятих громадян, у середньому на 1 вакансію претендувало 24 особи. Рік назад чисельність шукачів роботи становила 33,1 тис. чол., кількість претендентів на 1 вільне робоче місце – 9 осіб.

Фінансово-економічна криза зумовила нестабільність роботи частини підприємств. За даними Держкомстату у березні 2009 року в адмінвідпустках перебували 9,9 тис. осіб або 3,0% до кількості штатних працівників регіону при середньому показникові по Україні – 4,8%. В режимі неповного робочого дня/тижня працювали 26,9 тис. чол. або 8,1% при середньому по Україні – 11,4%. Порівняно з лютим, чисельність працівників, які працювали в умовах неповної зайнятості, дещо зменшилася.

Протягом чотирьох місяців обласна служба зайнятості сприяла у працевлаштуванні 10,4 тис. та професійному навчанні 4,5 тис. незайнятих громадян. Забезпечено тимчасову зайнятість 3,5 тис. безробітних на оплачуваних громадських роботах.

На кінець квітня в обласній службі зайнятості перебувало на обліку 38,5 тис. безробітних, з них 29,5 тис. (77%) отримували допомогу з безробіття. Середній розмір її збільшився порівняно з квітнем 2008 р. у 1,5 рази і становив близько 570 грн.

Підводячи підсумки прес-конференції Віктор Маланін зазначив, що зусилля служби зайнятості спрямовувалися на підвищення якості обслуговування безробітних і роботодавців, зменшення терміну укомплектування наявних вакансій та новостворених робочих місць, підвищення готовності безробітних до мобільної зміни робочого місця та видів зайнятості, надання їм психологічної підтримки, соціальний захист осіб, які є неконкурентоспроможними на ринку праці, посилення взаємодії зі сторонами соціального діалогу.


Переглядів: 2696
Поширень: 0