У вінницьких багатоповерхівках за рахунок співфінансування із мешканцями здійснюється капітальний ремонт електрощитових, працівники ЖЕКів з травня роблять комплексну ревізію електрощитових, щоб усунути вразливі місця, які можуть «підводити» взимку, а також проводять роз’яснювальну роботу серед мешканців, як користуватись електроприладами, щоб не траплялись аварії на електромережах.

У радянські часи, коли зводилась переважна більшість вінницьких висоток, на кожну квартиру передбачалося по 1,5 кВт дозволеної потужності, яких на той час для споживачів було цілком достатньо. Сьогодні ж потужність тільки одного сучасного приладу обігріву, наприклад, може становити 2-5 кВт. А при майже одночасному включенні енергоємних електроприладів (електроопалювальне устаткування, водонагрівачі, кондиціонери, мікрохвильові пічки, електрочайники, пральні машини та інше) необхідна потужність для їх роботи зростає в рази. Електромережі не розраховані на такі навантаження, через що відбуваються аварійні вимкнення електроенергії.

Це може статись з багатьох причин: не витримують і горять кабелі та проводи, відключаються автоматичні вимикачі в щитках, розташованих на сходових клітинах, вимикається захист на підстанціях, пошкоджуються прилади обліку електроенергії, горять освітлювальні пристрої. Навіть якщо цього немає, то погіршується якість електричної енергії через пониження рівня напруги. Причому це відбувається не тільки у квартирі споживача, який вмикає потужні електроприлади, але й у його сусідів та навіть у цілих мікрорайонах. Перевантаження електромереж також може спричинити пошкодження обладнання: як побутового у домі, так і енергетичного – у розподільчих щитках, на підстанціях.

Заміна мереж електропостачання – це роботи капітального характеру, які потребують розробку проекту та, відповідно, значних коштів. Вже кілька років поспіль вінничани можуть пришвидшувати капітальні ремонти різних елементів своїх багатоповерхівок, використовуючи можливість, яку надала міська влада, у складчину із міським бюджетом фінансувати роботи за пропорцією 70Х30, де мешканці сплачують 30%. Коли люди ініціюють таку співпрацю, капітальний ремонт у їхніх будинках робиться швидше.

Втім, серед капремонтів вінничани в першу чергу надають перевагу відновленню дахів, панельних стиків, заміні мереж водогону та каналізації. Це ті проблемні місця, які відчуваються особливо гостро. Стосовно заміни мереж електрозабезпечення, то у цьому році мешканці лише одного будинку висловили бажання співфінансувати такі роботи. Окрім ремонту всієї мережі, більш жваво відбувається відновлення електрощитових. У цьому році їх відремонтують 26 (минулого року було 22). Разом з тим, працівники житлово-експлуатаційних контор ще з літа проводять ревізію електрощитових та проводять поточний ремонт тих, які цього потребують, аби не було неприємних «сюрпризів» взимку.

Енергетики кажуть, що для недопущення серйозних проблем з відключенням світла споживачі мають розуміти реальний стан речей та намагатися зробити свій внесок у збереження стабільної роботи системи електропостачання в своєму будинку. Для цього потрібно не так вже й багато. Для початку варто замінити звичайні лампочки розжарювання на енергозберігаючі (вибір яких сьогодні досить широкий). Вони дозволять в рази зменшити споживання електроенергії. За підрахунками спеціалістів, енергозберігаючі та світлодіодні лампи ефективніші від звичайних від 2 до 10 разів. До речі, саме на освітлення приміщень йде найбільше електроенергії.

Якщо людина хоче й в подальшому користуватись звичайними лампами розжарюванням, то в такому випадку зекономити допоможе диммер для регулювання яскравості світильника. Цей пристрій не підходить для енергозберігаючих та свтілодіодних ламп. Тому ним можуть скористатись консервативні мешканці, які не планують змінювати свої звички і викидати «лампочки Ілліча».

Для економії електроенергії варто бути уважним і під час купівлі різної побутової техніки. Вона має відноситись до класу споживання «А» або «А+». Так, наприклад, холодильник з таким маркуванням споживає на 30 – 50% менше електричної енергії від такого ж приладу класу «В».

Основний пік навантаження на мережі енергопостачання припадає на період з 20:00 до 22:00. Тому енергетики радять, по-можливості, запускати електричні пристрої тривалого циклу (наприклад, пральні машини, посудомийки, мультиварки, прилади обігріву тощо) в інший час. Якщо мешканці будуть виконувати таку рекомендацію, це дозволить уникати перевантаження мережі та аварійного відключення світла.

Економити допоможуть також нові звички, наприклад, виключати всі електроприлади, які не використовуються (а не залишати їх у режимі очікування); не тримати електричні пристрої на зарядці більше, ніж необхідно для повної зарядки акумулятора; вимикати світло, виходячи з кімнати тощо.

«Сьогодні всі ми маємо розуміти, що ситуація в країні складна, і від бажання усіх, – і мешканців, і обслуговуючих будинки підприємств, – залежить те, чи будемо ми мати світло і тепло в квартирах. Відповідальність за стабільне функціонування систем життєзабезпечення багатоповерхових будинках в нинішніх умовах розділяють усі, - говорить в.о. директора департаменту житлового господарства Олег Лаврік. – Житлово-експлуатаційні підприємства міста вже сьогодні посилено готуються до настання холодів. Ми маємо бути готові до найгіршого. Якщо мешканці будуть проявляти таку ж позицію, - по можливості максимально утеплять свої помешкання і зроблять все для економії електроенергії, - нам усім разом вдасться уникати аварій та в стабільному режимі пережити зиму».



Переглядів: 4051
Поширень: 0