Основою 14-ї окремої механізованої бригади стануть бійці з 51-ї окремої механізованої бригади, які найкраще себе проявили під час проведення антитерористичної операції на Донбасі. Таке рішення, 8 жовтня, прийняв Президент України — Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко під час зустрічі з бійцями та командирами 51-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ Збройних Сил України.

На початку зустрічі Глава держави закликав усіх присутніх чесно, дивлячись очі-в-очі, розповісти про перебіг подій за весь час виконання бригадою завдань в зоні АТО.

Бійці 51-ої окремої механізованої бригади дивлячись очі-в-очі розповіли Порошенку про перебіг подій за весь час виконання завдань в зоні АТО

Нам потрібно дати правдиву оцінку цим діям. Треба бути чесними. Там, де воювали, — треба визнавати героїзм бійців. Там, де були факти дезертирства, — треба відповідати, — наголосив Президент.

Окремі підрозділи 51-ї окремої механізованої бригади проявили героїзм у боях за Савур-Могилу та під час звільнення багатьох населених пунктів на Донбасі. Особливо Президент відзначив героїзм розвідників з батальйонно-тактичної групи «Колос», яка однією з перших взяла під контроль Савур-Могилу; протитанковий артилерійський підрозділ, який знищив значні сили противника; ремонтну бригаду, яка виконувала свої обов’язки в умовах постійного обстрілу; танковий підрозділ, який здійснив рейд на ворога під час виходу наших військ під Іловайськом. З іншого боку, в бригаді було зафіксовано близько чотирьох десятків випадків дезертирства, а події під Волновахою стали соромом для Української армії, коли в результаті пияцтва та непрофесійних дій загинуло багато військових.

Нам потрібна правда, якою б вона не була, — наголосив Президент України. — Нам потрібно відзначити справжніх героїв і дати належну оцінку тим, хто не витримав і схибив. На жаль, такі військовослужбовці були у вашій частині. Перед пам’яттю загиблих героїв та тих, хто, попри все, вистояв, ми маємо обов’язок бути мужніми і чесними як в оцінках дій 51-ї бригади, так і в оцінках дій інших підрозділів Збройних Сил України, — зауважив Верховний Головнокомандувач ЗС України.

За словами Глави держави, основою нової бригади мають стати герої 51-ї.

Ті підрозділи, які героїчно себе проявили, не мають бути розформовані. Вони мають у повному складі зі збереженням своїх традицій стати основою нової бригади, — наголосив Президент. — Ті ж випадки, коли військовослужбовці проявили слабкість духу та стали дезертирами, будуть об’єктивно розслідувані.

Після відкритої розмови Президент доручив виконуючому обов’язки командира бригади представити до нагород бійців, які проявили мужність.

Я вами пишаюся, як український Президент, і дякую за вашу мужність та героїзм, — сказав Петро Порошенко.



Переглядів: 3411
Поширень: 0