Нещодавно делегація Кіровоградської міської ради на чолі із заступником міського голови Сергієм Васильченком побувала у Вінниці, щоб ознайомитися з роботою тамтешнього громадського транспорту. Досвід роботи вінницьких колег став предметом обговорення на нараді секретаря міської ради Івана Марковського з керівниками виконавчих органів міської ради 24 листопада.

В галузі пасажирських перевезень Кіровограду працюють 6 перевізників, які надають послуги автобусним транспортом за 32 маршрутами  та 1 підприємство електротранспорту, яке фактично обслуговує 1 маршрут. Кожного дня на вулиці міста виїжджають близько 380 маршрутних таксі малої місткості марки БАЗ та 15 автобусів середньої місткості марки «ЕТАЛОН». Послуги з перевезення електротранспортом надаються 18 одиницями рухомого складу. Через надмірну кількість маломісних маршрутних таксі, відзначив Сергій Васильченко, в місті виникає перевантаженість вулиць транспортом. Для вирішення цієї проблеми у 2012 році планувалася так звана транспортна реформа, яка в реалії переросла в перерозподіл існуючих тоді маршрутів та зменшення кількості перевізників, що в свою чергу зменшує здорову конкуренцію в галузі автоперевезень.

Аналізуючи поїздку до Вінниці, Сергій Васильченко звернув увагу, що саме великомісний муніципальний транспорт є головним на ринку пасажирських перевезень цього обласного центру. Так місто налічує 5 трамвайних, 14 тролейбусних і 9 автобусних маршрутів, які обслуговують автобуси великої місткості та 28 маршрутів, де працюють автобуси малої та середньої місткості. При цьому невеликі маршрутки переважно працюють у віддалених мікрорайонах міста. Маючи такий потужний комунальний транспорт, Вінниця повністю звільнилася від проблеми транспортних перевантажень. При більшій кількості населення та значно потужнішій промисловості, на дорогах немає скупчення маленьких маршруток, які б займали дороги. Міська влада Вінниці свідомо пішла на виведення маршрутних таксі з магістральних маршрутів, залишивши їх працювати на підвізних напрямках. Сучасні великомісні пасажирські транспортні засоби, крім своєї комфортності для звичайних громадян мають і низькополе проектування, що одразу вирішує проблему з перевезеннями людей з обмеженими фізичними можливостями. Людина на візку може просто з пасажирської зупинки переїхати в салон автобусу чи тролейбусу. Так само основне навантаження по перевезенню пільгових категорій населення бере на себе муніципальний транспорт, отримуючи для покриття витрат державну субвенцію.

Сьогодні міська влада Кіровограду працює над загальною концепцією пасажирського транспорту . Це означає створення міста не для автомобілів, а для людей. І при цьому влада активно використовуватиме прогресивний досвід колег, органів місцевого самоврядування інших обласних центрів, які вже більше 3-х років йдуть таким шляхом. Секретар Кіровоградської міської ради Іван Марковський повідомив, що сьогодні ведуться активні діалоги з обласною державною адміністрацією та Мінрегіонбудом щодо придбання у лізинг 10 швейцарських тролейбусів для Кіровограда. Ці тролейбуси, якийсь час пропрацювали у швейцарських містах, але їх технічний стан є відмінним



Переглядів: 3214
Поширень: 0