26 грудня 2014 року у Вінниці в конференц-залі Громадської організації «Подільська агенція регіонального розвитку» відбувся круглий стіл на тему: ««Розробка стратегії регіонального розвитку у Вінницькій області: досягнення та перспективи»».

Учасниками заходу стали представники структурних підрозділів Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної ради, відповідальні та дотичні до реалізації політики регіонального розвитку в регіоні.

На заході учасники обговорили особливості розробки Стратегії розвитку Вінницької області на період до 2020 року, стан та ризики її підготовки і реалізації в сучасних умовах.

Також під час круглого столу обговорювались учасники обговорили, зокрема, такі теми: особливості процесу розробки стратегії регіонального розвитку в області; доступність стратегії регіонального розвитку для громадян, ЗМІ, місцевого самоврядування, бізнесу; результати аналізу кореляції регламенту обласних рад із положеннями стратегій регіонального розвитку при плануванні діяльності, підготовці проектів обласних бюджетів і т.д.; перспективи реалізації СРР у найближчі роки та перетворення її у документ, що є визначальним для бюджетування розвитку регіону.

Виконавчий директор Громадської організації «Подільська агенція регіонального розвитку» Олег Левченко зазначив, що розробка регіональної Стратегії Вінницької області має здійснюватися за європейськими принципами, вимогами і нормами. Також не потрібно забувати про підготовку спеціалістів та залучати людей, які є досить компетентними та вміють працювати з подібними документами.

За словами Олега Левченка, для того, щоб стратегія відповідала нормам, надзвичайно важливо, аби всі етапи її вироблення та реалізації бути публічними. Розробники та реалізатори не зможуть об’єктивно оцінювати її якість, не маючи зворотного зв’язку від територіальної громади. Широке залучення громадськості до процесу вироблення - це можливість отримати реальну картинку, яка часто контрастує з тією, яка наявна в державних органах статистики. Зрештою, залучення громадськості повинне бути не лише як дорадча опція, а як самодостатня партнерська складова.

Учасники круглого столу дійшли висновку, що розробка муніципальних стратегій дасть можливість оцінити ресурси та можливості територіальних громад, залучити інвестора. документ стратегії регіонального розвитку має є, бути фактично, «аналізом потреб» регіону та за кілька років перетворитися на такий, що стане визначальним для формування бюджету області.

На думку учасників круглого столу, процес розробки за формою є прозорим, але зміст проекту документа повинен створювати можливості для залучення широкого кола громадських організацій та бізнесу до участі у плануванні та реалізації Стратегії на рівні завдань та планів.

Підводячи підсумки круглого столу, учасники дійшли спільного висновку, що розробка та майбутня реалізації регіональної стратегії буде залежати від роботи кожного, відтак, активними повинні бути як влада так і громадськість



Переглядів: 2512
Поширень: 0