У зв’язку з потеплінням товщина криги на вінницьких водоймах стала дуже тонкою. Проте, не зважаючи на це, деякі вінничани, особливо рибалки, продовжують виходити на лід, чим наражають себе на смертельну небезпеку. Рятувальники застерігають людей не виходити за такої погоди на лід, аби не втопитись.

З вихідних у Вінниці почалося потепління, і на найближчий тиждень синоптики не прогнозують похолодання. В день температура становитиме + 3 – + 5оС, а вночі спускатиметься до – 3оС. Через це крига на водоймах стає тоншою. Але рибалки й надалі продовжують виходити на лід, ризикуючи своїм життям.

Начальник водолазно-рятувальної служби КП «Комбінат комунальних підприємств» Петро Аксієнко попереджає, що за таких погодних умов не можна виходити на лід. «Сьогодні перебування на льоду може завершитись травмуванням або навіть смертю. Тому в ці дні варто утриматись від зимової риболовлі, – зазначив він. – Якщо ви стали свідком того, як людина провалилася під лід, потрібно зателефонувати за номером: 527-607 (Староміська рятувальна станція) та 46-95-16 (Вишенська рятувальна станція), або 101».

Працівники вінницької водолазно-рятувальної служби постійно проводять профілактичну роботу щодо поведінки людей на льоду. Вони кожного дня здійснюють рейди по річці Південний Буг та роз’яснювальні бесіди з рибалками. Але не завжди вінничани дослухаються до порад. Самі рятувальники оснащена всіма необхідними засобами для порятунку людей на воді. Загалом у міській службі працює 6 водолазів, які постійно проходять практичні заняття.

Довідка

Варто ж пам’ятати, що при пересуванні по кризі треба бути дуже обережним, уважно стежити за її поверхнею, обходити небезпечні і підозрілі місця (швидка течія, вмерзлі в лід кущі, трава та ін.). Ніколи не можна перевіряти товщину льоду ударами ніг. У нічний час на кригу взагалі не варто виходити. Під час групового переходу по льоду необхідно рухатись на відстані 5-6 метрів один від одного і уважно стежити за тим, хто йде попереду.

У випадку, якщо ви все ж провалилися під лід, важливо не піддатись паніці, необхідно утримуватися на плаву, уникаючи занурення з головою. Обов’язково кличте на допомогу. Намагайтеся вибратися на лід, широко розкинувши руки, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги. Вибравшись на лід, перекотіться і відповзайте в той бік, звідки ви прийшли, де міцність льоду вам вже відома.



Переглядів: 3719
Поширень: 0