Ці рослини, а також пух в період цвітіння тополь, - шкодять здоров\'ю людини. На території міста було визначено площі загального земельного користування, які вважаються вогнищами по розповсюдженню амброзії та борщівника, - їх площа в сукупності складає близька 10 га.

Питання розробки та реалізації заходів по попереджанню поширення амброзії полинолистої та борщівника Сосновського територією обласного центру розглядалось на останньому засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Насамперед, спільно з МКП «Вінницязеленбуд» та ТОВ «Озон-Інтеріум» при дотриманні вимог правил техніки безпеки та охорони праці із застосуванням засобів індивідуального захисту прийнято рішення здійснити знищення рослин за допомогою перекопування або переорювання ґрунту з подальшим висіванням на цих ділянках газонних трав, викопування рослин із коренями і знищення їх спалюванням або захороненням у санітарних ямах та використання гербіциду «Лінтур» в межах чітко визначених територій, на яких встановлено карантин з амброзії.

За словами першого заступника головного держсанлікаря м. Вінниці Олександра Мельника, цьогоріч вже здійснено покоси амброзії та борщівника на територіях Олієжиркомбінату, залізничних насипів, міських загальноосвітніх шкіл, Хлібоприймального комбінату №2, вул. Немирівське шосе, вулиці Чорновола та інших територій, на яких були виявлені вогнища цих небезпечних для здоров\'я людини рослин.

Довідка:
Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. В період цвітіння (з середини липня до настання осінніх заморозків) серед населення спостерігається алергійне захворювання - амброзійний поліноз. Пилок амброзії, потрапляючи у ніс та бронхи, - викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, спостерігається різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми.

Борщівник Сосновського багатий на фотоактивні сполуки, тому навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків. Через 1-2 дні пошкоджена поверхня тіла досягає декількох сантиметрів, важко гоїться, загострює появу інших шкірних захворювань.


Переглядів: 4169
Поширень: 0