Поламані вентиляційні шахти, протипожежні сигналізації у не робочому стані та знищені аварійні зовнішні сходи у багатоповерхівках – це тільки мала частина недоліків, які виявили фахівці міського управління ГУ МНС у вінницьких багатоповерхівках. Як розповів начальник Вінницького міського управління ГУ МНС України у Вінницькій області Віталій Мазур: керівників відповідних житлово-експлуатаційних контор інформують про недоліки письмово щороку після кожної перевірки та вимагають усунути недопрацювання. Утім, каже Віталій Анатолійович, з року в рік недоліки не усуваються, а протипожежний стан будинків не покращується.

- Як результат, майже всі системи протипожежного захисту на сьогодні знаходяться у несправному стані, - зазначив Віталій Мазур. - Технічне обслуговування тривалий час не здійснюється. Що може в разі виникнення пожежі призвести до трагічних наслідків. У 90% будинків технічне обслуговування систем автоматичного протипожежного захисту не здійснюється. І як наслідок майже 70% існуючих систем в цілому знаходяться у непрацездатному стані.

Особливе занепокоєння у МНС викликали багатоповерхівки за адресами: вулиця Келецька буд. №122 та №124, проспект Юності, буд. №46, проспект Космонавтів, буд. №36а та вул. Київська, буд. 53. Серед не житлових будинків у найгіршому стані Обласне управління статистики за адресою Хмельницьке шосе, 15, будівля ВАТ „Маяк” за адресою Хмельницьке шосе 145 та будівля ЗАТ „Вінницький проектний інститут” за адресою вулиця Київська, буд. № 14.

Є проблеми і з самовільним перекриттям мешканцями сходових клітин, що порушує систему димовидалення, захаращенням шляхів евакуації легкозаймистими речами (наприклад, старі меблі) та блокування шляхів під’їзду та проїзду повз будинки металевими штирями, бетонними блоками, шлагбаумами та фіксаторами із замками, каже Віталій Мазур. У випадку пожежі спеціалізована техніка не встигне через перепони дістатися до об’єкту якомога швидше. А до всього – у місті і досі немає автодрабини та авто підйомнику, щоб підняти рятувальників на висоту вище 30 метрів (тобто, дев’ятого поверху).


Переглядів: 2945
Поширень: 0