Торік майже чотири з половиною тисячі вінницьких пенсіонерів скористалося послугами відділення соціально-побутової адаптації у Територіальному центрі соціального обслуговування(надання соціальних послуг) м. Вінниці. Це майже на 30 % більше ніж у попередньому році. На базі центру пенсіонери вивчають англійську мову, основи права, займаються фізкультурою, рукоділлям тощо, а протягом останніх пів року – ще й вивчають краєзнавство. Заняття безкоштовні, їх можуть відвідувати усі бажаючі вінничани пенсійного віку.

У січні 2013 року у Вінниці було створено відділення соціально-побутової адаптації, де обслуговують вінничан пенсійного та передпенсійного віку. За період 2013 року послугами відділення скористалося 3500 людей, а у 2014 – їх кількість збільшилася до 4432. Майже половина з них відвідує факультети відділення, кількість яких постійно збільшується. Сьогодні при Терцентрі працює дев’ять факультетів. Тут відвідувачі навчаються комп’ютерній грамотності, англійської мові, правознавства, художньої фотографії. Також є факультет духовного розвитку, здорового способу життя ,краєзнавства, шашково-шаховий клуб та гурток «Скарбниця творчості».

«Наша робота починалася лише з одного факультету, який відвідувало 40 людей. Є чимало отримувачів послуг Терцентру, які закінчивши навчання в одному факультеті, починають відвідувати інший. Найбільшою популярністю користується факультети комп’ютерної грамотності, вивчення англійської мови, художня фотографія. Наразі найстаршим слухачем є 82-річна жінка, яка вивчає англійську мову», – каже заступник директора Територіального центру соціального обслуговування Богдана Данчак.

У Терцентрі постійно працюють над збільшенням кількості гуртків та над тим, щоб їхня направленість ставала все різноманітнішою. «Так, пів року тому у нас відкрився факультет краєзнавства. Його учасники вже побували у різних місцях Вінницької області, наприклад, Браїлові, де відвідали фестиваль Чайковського, місцевий монастир, музей тощо. Якщо пенсіонери факультету краєзнавства не виїздять за межі міста, вони відвідують виставки у вінницьких музеях, або культурно відпочивають у театрі, куди ходять безкоштовно. У планах гуртка – поїздки по цікавим місцям України, – каже Богдана Данчак, – Взагалі, у відділенні соціально-побутової адаптації кожна людина пенсійного віку може знайти справу до душі від фізичної активності до духовного розвитку. Коли люди виходять на пенсію, вони не мають, де себе реалізувати, не знають, чим зайняти свій вільний час. А тут вони можуть розвиватися, пізнавати нове, проводити дозвілля, спілкуватися, знаходити друзів».



Переглядів: 3224
Поширень: 0