24 березня в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації відбулась прес-конференція директора Державного архіву Вінницької області Юрія Легуна.

За його словами, хоча у минулому році архівні установи традиційно були недофінансовані, однак покращення все ж таки вдалося досягти. Організаційним заходом стала реорганізація в держархіві області порядку прийому громадян. Тепер відвідувачі обслуговуються в окремій кімнаті відразу після входу в приміщення архіву. Відтак, прийом та видача довідок, виконання запитів тут здійснюється за принципом діяльності «прозорого офісу».

«Тепер всі люди, які приходять до архіву з певними запитами не витрачають так багато часу, як було раніше на отримання відповіді. У даній кімнаті наші професійні консультанти окреслюють схему пошуку, підказують людям, у яких архівах може бути потрібна інформація. Робота полегшилася і для працівників, і для відвідувачів. Все набагато чіткіше і зрозуміліше» – зазначив Юрій Легун.

Державний архів Вінниччини працює за принципом «прозорого офісу»

Ще одним полегшенням у пошуках необхідної інформації та документів для громадян має бути оцифровування документів обласного архіву. Цей напрямок роботи нині лише в розпалі. Упродовж року в архіві скопійовано на електронні носії 820 справ, знято 285958 кадрів (сканів).

«Відносно загальної чисельності наших справ, це невеликий показник, адже за нашими даними в Державному архіві області понад півтора мільйона справ. Однак, в першу чергу ми переносимо на електронний носій ті документи, які користуються найбільшою популярністю. Це не лише прискорення пошуків для дослідників, які зразу, в читальному залі установи, можуть ознайомитися з електронними копіям, а й відіграє важливу роль для збереженні документів. Адже користування паперовими справами призводить до їх руйнації. А наші справи унікальні і в єдиному екземплярі» – зазначив Юрій Легун.

Як повідомив під час прес-конференції Юрій Легун, загострення ситуації на сході України призвело до посилення міграційних настроїв серед українських громадян польського походження, зокрема збільшення запитів на отримання документів для «карти поляка».

«В обласному архіві спостерігається збільшення кількості українців, які шукають польське коріння, щоб отримати «карту поляка». Це звична робота, адже до нас завжди зверталися люди, які мали бажання документально підвередити своє польське походження. Але тепер це масове збільшення таких звернень. Мали надію, що наплив таких відвідувачів буде тривати тиждень-два, однак ні. Виявилося, що в нас польська етнічна нацменшина досить велика. Звернення йдуть не лише з території Вінницької області, але й з інших регіонів, в тому числі з Донбасу, Маріуполя та Харкова» – підкреслив Юрій Легун.

Для довідки:

Архівними установами області у 2014 році виконано 29310 запитів (у т.ч. 3020 запитів Держархівом області, 8893 – архівними відділами РДА, 6424 – архівними відділами міських рад, 10973 – трудовими архівами), з них – 12930 запитів соціально-правового характеру.



Переглядів: 3980
Поширень: 0