"А мені все фіолетово..." Так кажуть ті, кого не обходять проблеми інших, кому головне - власний затишок і комфорт. Але 26 березня фіолетовий колір набув зовсім іншого відтінку – відтінку пізнання, розуміння і прийняття. Саме 26 березня вже увосьме відзначають день підтримки людей з епілепсією.

Цього року вперше цей день по ініціативі Євгенії Панічевської, голови правління Асоціації батьків дітей з аутизмом, відзначався у Вінниці. Учасниками акції були студенти Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, Вінницького соціально-економічний інституту,  Технологічно-промислового коледжу Вінницького національного аграрного університету, Вінницького Вищого професійного училища№11,Вінницької міської організації соціального розвитку та становлення окремих мало захищених категорій молоді «Паросток».

Що таке епілепсія? Помилково вважають, що це психічне захворювання, сторонячись і боячись тих, хто нею вражений. Та насправді епілепсія є лише одним із багатьох хронічних неврологічних захворювань, і люди з цією недугою заслуговують на таке ж насичене подіями й сповнене різноманітними можливостями життя, як і інші.

26 березня вже увосьме відзначають день підтримки людей з епілепсією

Важливим є розвінчання міфів про епілепсію, які формувалися десятиліттями ізоляції людей з особливостями від так званого «ідеального суспільства». Головний з яких - «епілепсія - невиліковне захворювання». Епілепсія - добре вивчене захворювання, і для боротьби з ним розроблені ефективні ліки. Хворі на епілепсію можуть зрозуміти природу свого захворювання і навчитися справлятися з ним. В даний час епілепсія вже не є перешкодою до повноцінного життя. Застосування сучасних антиепілептичних препаратів дозволяє позбавити хворих від нападів або суттєво зменшити їх кількість. Лише трохи більше 15% пацієнтів є резистентними до лікування.

26 березня вже увосьме відзначають день підтримки людей з епілепсією

Ще один з міфів - «хворі на епілепсію не повинні мати сім\'ю». Більшість форм епілепсії не є спадковими. При ідіопатичних формах існує спадкова схильність. Однак ризик народження хворої дитини, якщо один з батьків хворий на епілепсію, становить не більше 8%. При епілепсії дітонародження не рекомендується тільки при супутніх захворюваннях (олігофренія, психічні порушення) або за соціальними показниками.

Отож, звернути увагу людей на проблему епілепсії, розвіяти міфи про це захворювання і показати людям, що страждають від епілептичних припадків, що вони не самотні, - ось одні з головних завдань фіолетового дня. І студенти вузів міста Вінниці поставили собі за мету взяти участь у заході, розповідаючи іншим про про епілепсію і надання першої допомоги людям з цим захворюванням. Усі бажаючі, на знак підтримки акції, отримували фіолетові стрічки.

Рух, розпочатий маленькою дівчинкою Кессіді Меган з канадської провінції Нова Шотландія ще в 2008 році, лавиною шириться всім світом, доводячи, що ми можемо стати ближчими, варто лиш спробувати пізнати, зрозуміти й навчитися допомагати тим, хто цього потребує.

Голова правління ГО «Паросток» Саранча Ірина
Студентка ВДПУ Масняк Ольга



Переглядів: 3743
Поширень: 0