29 квітня у конференц-залі Галереї «Інтершик» відбувся круглий стіл «Національний діалог: долаючи минуле, переживаючи теперішнє, будуючи майбутнє». Організаторами зустрічі стали ГО «Національний діалог» та Міжнародний центр перспективних досліджень і вінницькі партнери ГО «Подільська агенція регіонального розвитку».

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олена Захарова представила учасникам круглого столу результати соціологічних досліджень, які провела ГО «Національний діалог». В опитуванні порушено такі питання: оцінки конфліктної ситуації в Україні, оцінки історичних подій та особистостей, культурних та ціннісних орієнтирів, регіональних особливостей, шляхи об’єднання українців, зовнішньополітичні вподобання, оцінки державних інституцій та суспільного запиту на реформи, Конституційної реформи, оцінки економічної ситуації в Україні тощо. В рамках проекту сформували 11 історичних регіонів для проведення опитування.

У Вінниці обговорювали шляхи об’єднання українського суспільства

Основне завдання круглого столу - надати можливість громадськості Вінниці у форматі діалогу обговорити питання, що можуть об’єднати суспільство навколо історичних подій минулого і теперішнього, а також випрацювати стратегію об’єднання суспільства у майбутньому.

За словами Олени Захарової, зародження практики діалогів в Україні почалося в 2013 році, до того культура діалогу не могла актуалізуватись. Особливості діалогів у тому, що сторони (діалогу) рівні, виходи вони також  шукають спільно. В цьому випадку не передбачені взаємні звинувачення, лише конструктивна критика, важливо спільними зусиллями знайти вихід або максимально до нього наблизитись.

У Вінниці обговорювали шляхи об’єднання українського суспільства

В українському суспільстві питання діалогу надзвичайно складне. Від Майдану до Одеської та Іловайської трагедії відзначалась слабка підтримка діалогових ініціатив. В Одесі в травні почали проводити діалогові зустрічі, завдяки наявності високого рівня судових медіаторів. 

Такі зустрічі допомагають нейтралізувати високий рівень агресії, звести сторони конфлікту в «мирній» атмосфері, спонукаючи їх до розмови, аналізу та спроби сприйняти думку один одного. Звичайно, що громади, де відбувається латентний, прихований конфлікт, не можуть  ефективно використовувати такий спосіб роботи.

У Вінниці обговорювали шляхи об’єднання українського суспільства

Зараз діалогічні ініціативи набувають особливої актуальності, в контексті створення національного діалогу, подолання тих викликів, які роз’єднують українське суспільство. Чим більше конструктиву громадяни зможуть напрацювати, тим більше шансів, що пропаганда і вплив агресора не матимуть шансів формувати думки українців.

«Якби у нас не було внутрішньої проблеми, то зовнішні актори не змогли б зіграти», - зауважила Олена Захарова.

У Вінниці обговорювали шляхи об’єднання українського суспільства

Результати соціологічного опитування Подільського регіону показують, що 57 % подолян вважають актуальними державну політику примирення.

Участь у дискусії взяли громадські активісти, журналісти, представники місцевої влади, депутати міської ради, студенти та викладачі Донецького національного університету і Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського.



Переглядів: 2692
Поширень: 0