— Постійно отримуємо скарги від населення, що через перепади напруги псується техніка. Основна причина цього явища — дерева, насаджені під лініями електропередач, — пояснює головний інженер підприємства Вінницькі електромережі Віктор Пентюк. — Навіть при незначному вітрі вони чіпляють дроти і їх коротить.

Які системи захисту порекомендуєте?

Найкраще поставити реле напруги. При будь-якому відхиленні вниз чи вгору воно відключить електрику і не увімкнеться, поки напруга не стане стабільною. Це вбереже від згорання чутливу електротехніку. Найбільше страждають від перепаду напруги холодильники та тюнери.

Чи зросло енергоспоживання?

Так, десь утричі. Раніше, коли тягнули лінії електропередач, ураховували лампочки і хіба телевізор. Тепер лише електрочайник бере два кіловати. Тому мінімально потрібно три кіловати на будинок, а це потребує сучасніших ліній електропередач. Нині використовуємо не оголені проводи, а ізольовані. Тому буде значно менше проблем із перепадом напруги. До того замінюємо трансформатори і підстанції. На заміну ліній виділяють із держбюджету приблизно 12 мільйонів гривень.

Як можна довести, що техніка зіпсувалася через проблеми з напругою?


Зламану побутову техніку потрібно віддати у майстерню, там визначають причину її пошкодження. Тоді із заявою звертаються до суду. В суді призначають суму відшкодувань.


Переглядів: 3708
Поширень: 0