Запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій - таке питання обговорювали учасники «круглого столу», який відбувся 26 травня в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької облдержадміністрації.

Засідання було цілком присвячене обговоренню проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій», який з 1 січня 2017 року передбачає запровадження в Україні накопичувальної пенсійної системи.

У Вінниці обговорили чого чекати від пенсійної реформи

У обговоренні перспектив, переваг та недоопрацювань вказаного законодавчого документу взяли участь представники управління ПФУ в місті Вінниці, платники податків, фахівці департаменту соціальної політики Вінницької міської ради та представники страхової компанії, які надають послуги з недержавного пенсійного страхування.

Розпочинаючи засідання «круглого столу» начальник управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці Олена Корчака презентувала основні тези законопроекту про запровадження накопичувального рівня загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій. Зокрема, йдеться про необхідність визначення єдиних принципів призначення пенсій для усіх категорій громадян, скасування нині існуючих спецпенсій та уніфікацію чинного законодавства щодо пенсійного забезпечення (сьогодні діє 23 різних закони).

У Вінниці обговорили чого чекати від пенсійної реформи

Так, як законом передбачено паралельне функціонування двох систем – солідарної і накопичувальної – необхідно встановити соціальну справедливість у існуючій солідарній системи. Таке явище, як відрахування ЄСВ із зарплат різних розмірів (1800 грн., 1218 грн, менше 1000 грн), яке в результаті дає однаковий розмір пенсійної виплати (949 грн.), з точки зору справедливості, не має бути. Другий рівень пенсійного забезпечення, тобто накопичувальна система, є більш справедливою – що відрахував на особистий рахунок, те і отримаєш із інвестиційними відсотками при виході на заслужений відпочинок. «Сьогодні ми багато чуємо про високий рівень пенсійного забезпечення жителів країн Заходу. Однак маємо розуміти, що вони впродовж життя відраховують кошти не лише до солідарної системи пенсійного забезпечення, але і до накопичувальної системи та активно беруть участь у недержавному пенсійному страхуванні. При виході на пенсію вони відповідно і мають три джерела отримання пенсії» - наголосила під час виступу Олена Корчака.

У Вінниці обговорили чого чекати від пенсійної реформи

Сьогодні фахівці управління активно проводять інформаційно-роз’яснювальні зустрічі у трудових колективах міста. Вінничанам пропонують пройти анкетування, щоб вивчити громадську думку щодо запровадження накопичувальної системи. Серед переліку питань анкети, окрім готовності брати добровільну участь у накопичувальній системі, рівня довіри до фондів недержавного пенсійного страхування, є досить цікаве запитання: «Як Ви вважаєте, Ваша пенсія це – 1) обов’язок держави, 2) результат багаторічного страхування, 3) мені достатньо існуючої солідарної системи? Відповідь на дане запитання, в першу чергу, має дати сам собі кожен майбутній пенсіонер.

Законопроект №2767 пропонує наступні умови. Внески до накопичувальної системи для осіб до 35 років будуть загальнообов’язковими. Для осіб від 35 до 55 років – добровільними. Ставка внеску: від 2 відсотків в 2017 році, яка кожного наступного року збільшується на 1 відсоток, до досягнення 7 відсотків у 2022 році і подальшої сплати у зазначеному розмірі. На першому році дії накопичувальної системи планується залучити до участі 6 млн. осіб, розмір страхових внесків очікується в розмірі близько 4,8 млрд. грн. За рахунок щорічного зростання розміру внеску у 2019 році від 6,3 млн. учасників очікують отримати 9 млрд. грн. Щодо відсотків, то світова практика свідчить, розмір внесків до Накопичувального фонду коливається в діапазоні від 2% до 9% від заробітної плати. Зазначені відсотки платить безпосередньо застрахована особа. Роботодавець за застраховану особу має сплачувати у 2017 році – 36,5%, у 2018 – 35,5% (-1%), у 2022 році і подальших роках – 31,5%. Держава гарантує контроль та безпеку збереження коштів накопичувальної системи. Для людей, яким на 1 січня 2017 року виповниться понад 35 років буде збережено всі умови пільгового виходу на пенсію, але люди молодше 35 років, які працюють на професіях, що дають право виходу на пенсію на пільгових умовах, будуть переводитися в накопичувальний рівень за рахунок того, що держава буде платити за них певну частину їхніх внесків, які зараз перераховуються до Пенсійного фонду.

У Вінниці обговорили чого чекати від пенсійної реформи

«Сьогодні говоримо, що солідарна система себе вичерпала, і мінімальна пенсія у розмірі 949 грн. не забезпечує належного рівня життя нашим пенсіонерам. Зазначу, що з понад 91 тисячі пенсіонерів, які зараз перебувають на обліку в міському управлінні Фонду, понад 50 тисяч отримують від держави доплату до прожиткового мінімуму. Із загальної чисельності пенсіонерів понад 85 тисяч осіб (93%) отримують пенсію за віком і її середній розмір по місту становить 1560 грн»,- зазначила Олена Корчака.

У свою чергу голова ради територіального відділення «Асоціації платників податків України» у Вінницькій області Юрій Захарчук висловив деякі побоювання роботодавців та платників податків щодо гарантування державою убезпечення коштів накопичувальної системи від суттєвої інфляції та гарантії сплати громадянам цих накопичень при виході на пенсію. Він закликав законодавців посилити норми відповідальності осіб, які безпосередньо в рамках своєї професійної діяльності будуть пов’язані з коштами Накопичувального фонду.

У Вінниці обговорили чого чекати від пенсійної реформи

Заступник начальника відділу контролю за правильністю призначення, перерахунку і виплати адресних державних соціальних допомог і пенсій департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Ганна Москаленко погодилась з ініціативою законодавців щодо необхідності запровадження накопичувального рівня загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Свою позицію мотивує цифрами: у 2012 році в місті було зареєстровано 270 осіб, які в силу різних причин не набули права на пенсію і відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №261 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державної соціальної допомоги на догляд» від 2 квітня 2005 року отримували «соціальну допомогу». У 2015 році таких громадян вже є 750 осіб.

У Вінниці обговорили чого чекати від пенсійної реформи

Представники страхової компанії «ТАС» Володимир Чередніченко та Олександр Чередніченко під час круглого столу зазначили, що успіх запровадження накопичувального рівня пенсійного забезпечення та третього рівня – недержавного пенсійного забезпечення – безпосередньо пов’язані з підвищенням рівня фінансової грамотності наших співвітчизників. «Як показує практика, будь-які реформи орієнтовані на молодих людей, і як це не парадоксально, саме молоді люди є найбільш пасивними у питаннях обговорення певних змін». Недержавним пенсійним страхуванням на ринку України різні компанії займаються з 2004 року, однак відсоток залучених молодих осіб до цих програм досі залишається катастрофічно низьким – 1%, - повідомив Володимир Чередніченко.



Переглядів: 3327
Поширень: 0