До кінця року КП «Вінницяліфт», яке обслуговує 970 будинків житлового фонду міста, планує замінити лампочки розжарювання на світлодіодні світильники. Це дасть змогу економити кошти мешканців, що сплачують за загальне користування ліфтом, в десять разів, а підприємству – щорічно економити біля 50 тисяч гривень, які воно витрачає на заміну лампочок.

Біля 60 ліфтів в цьому році планує капітально відремонтувати КП «Вінницяліфт». За словами в. о. міського голови Сергія Моргунова, в цьому році на капітальний ремонт ліфтів в бюджеті міста передбачено 3 млн. грн., окрім цього, за обігові кошти підприємства передбачається ремонт ще до 12 підйомників. «Багато ліфтів мають великий термін експлантації – до 25-30 років, тому їх необхідно динамічно оновлювати по тому принципу, який зараз нами впроваджено» - зазначає він. Разом з ремонтом у підйомниках замінюють і старі світильники з лампочками розжарювання на нові зі світлодіодними лампами. На сьогодні ліфтів з новим освітленням по місту вже 22. Однак, найближчим часом підприємство планує замінити світильники у всіх ліфтах, які воно обслуговує, незалежно від того, чи входять вони у план капремонту, чи ні.

У ліфтах вінницьких висоток планують замінити світильники на енергозберігаючі

«У всіх 970 будинках ми в цьому році плануємо повністю замінити освітлення, що дасть змогу зекономити кошти мешканців приблизно в десять разів, - розповідає керівник підприємства Анатолій Уздемір. - Ми зробили розрахунки, що загалом споживачі минулого року за освітлення кабін ліфтів лампочками розжарювання сплатили 369 тис. грн., а після заміни – платитимуть лише 28-29 тис. грн. У нас в кожному ліфті стоїть по дві лампочки по 75 Вт, тобто 150 Вт, а ми ставимо світильники, які споживають 9 Вт електроенергії. Тобто – це ще й менше навантаження на електричні мережі».

У ліфтах вінницьких висоток планують замінити світильники на енергозберігаючі

За словами Анатолія Уздеміра, від встановлення нових світильників зекономить і саме підприємство, адже звичайну лампочку розжарювання доводиться міняти щомісяця, а щонайбільше вона служить два місяці. Тобто підприємство економитиме біля 50 тис. грн. на рік. Гарантія ж світлодіодних світильників до 50 тисяч годин, тобто 5,5 років. Окрім того, світлодіодні лампи мають набагато більшу світловіддачу, тому якість освітлення у ліфтах також покращиться.

На заміну світильників з бюджету міста буде направлено 240 тисяч гривень, завершити ж усі роботи планують до кінця поточного року.



Переглядів: 3058
Поширень: 0