За принципом комплексного благоустрою, який нещодавно було завершено у двох дворах багатоповерхівок на Замості, розпочато роботи і двох прибудинкових територій п’яти висоток Вишеньки. До кінця літа дворові території між будинками по проспекту Космонавтів №№ 13,15 та 7,9,11 мають впорядкувати. Тут будуть зроблені паркувальні майданчики, заасфальтовано доріжки та облаштовано зони відпочинку.

Минулого року у Вінниці було розпочато пілотний проект по комплексному благоустрою дворів між будинками по вулицях Фрунзе, 65-71 та Стеценко, 48-50. Цієї весни цей проект було завершено.

А нещодавно було розпочато ще один подібний проект – комплексної реконструкції дворів висотних будинків по проспекту Космонавтів між будинками 13, 15 та 7,9,11. Тут заплановано відремонтувати асфальтне покриття загальною площею 2,7 тис. м2 та створити 55 місць для паркування авто. При відновленні тротуарів будуть враховані потреби людей з обмеженими фізичними можливостями. Заплановано також створення відокремлених зон: дитячу з гойдалками, каруселями та гірками; спортивні майданчики, де будуть брусся, турніки, руко ходи, а також майданчик для відпочинку з влаштуванням пішохідних доріжок. Заплановано і відремонтувати та привести до єдиного формату лавочки для відпочинку, урни та сушки.

По проспекту Космонавтів з’являться ще два зразкових двори

«Логіка проведення благоустрою на цих дворових територіях однакова – розширення доріжок, облаштування додаткових паркувальних місць, створення зон відпочинку – дитячих та спортивних майданчиків, а де є потреба – проведення капітального ремонту інженерних мереж. Такі проекти реалізовуються за ініціативи депутатів у відповідних округах та мешканців самих будинків. Я думаю, що це нормальна практика, яку і надалі потрібно поширювати, - каже в. о. міського голови Сергій Моргунов. - Якщо говорити про цей мікрорайон, то він будувався на початку 60-х років минулого сторіччя. І зрозуміло, наскільки давно тут щось робилося і під які стандарти та принципи. Тому сьогодні на часі проводити відповідну реконструкцію з тим навантаженням приватного транспорту, який є сьогодні на цій території».

По проспекту Космонавтів з’являться ще два зразкових двори

На сьогодні на території цих дворів поки що завершуються підготовчі роботи, після переносу мереж розпочнеться асфальтування. Закінчити ж усі роботи планують у серпні.

«Попередньо проведено велику роботу. Коли розпочинали - в людей було багато питань, а коли почалися роботи, вони побачили, як змінюється двір, і після цього до нас почали ходити мешканці інших дворів та питати, як і собі зробити такий же. Це був особливий двір цього мікрорайону, бо тут завжди машини паркувалися на зелених зонах. І стільки було претензій з цього приводу, звернень до органів правопорядку, щоб забрати ці машини. Тому було вирішено зробити в дворі три великі парковки, і тепер машини стоять там, де і стояли, але на обладнаних зонах», - розповідає депутат міської ради від цього округу Олександр Парвадов.

По проспекту Космонавтів з’являться ще два зразкових двори

Планування та наповнення об’єктами благоустрою дворів робилося за погодженням з мешканцями будинків. Самі ж жителі висоток допомагатимуть у впорядкуванні території після ремонту та встановлять за власний кошт лавочки.

На сьогодні розглядаються можливості продовження практики реконструкції дворів, один з можливих наступних об’єктів - прибудинкова територія по вулиці Фрунзе, 73-75.



Переглядів: 6006
Поширень: 0