Сьогодні розпочинається Петрів піст, початок якого залежить від дати святкування Воскресіння Христового, а закінчується завжди 12 липня, коли Церква згадує святих первоверховних апостолів Петра і Павла.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, посилаючись на голову адміністративного апарата Київської Митрополії архимандрита Віктора (Коцабу), у народі цей піст отримав назву Петрівка. Найдовше Петрівка може тривати шість тижнів, а найменше - 8 днів. Цей піст не є суворим.

Петрів піст у церковній традиції вважається не суворим, тому що у суботні, недільні і святкові дні дозволяється вживати рибу. Ця умовна не строгість має контекст. Справа у тому, що назви цього посту - Петрівка чи Петрів піст - швидше традиційні для церковного народу, ніж для церковного уставу, в якому він називається Апостольським постом”, - розповів отець Віктор.

За словами священика, історичні відомості про піст святих Апостолів сягають перших століть християнства. З IV століття про нього є свідчення у святителів Афанасія Великого і Амвросія Медіоланського, а з V ст. — у святителя Льва Великого і Феодорита Кирського.

Перша християнська община складалася з Апостолів та їхніх учнів. Спочатку вони були зібрані в Сіонській Світлині, де після Свого Воскресіння їм явився Господь. Потім стали свідками Його Вознесіння, а через 10 днів, на П\'ятидесятницю, на них зійшов Святий Дух. Найближчі послідовники Спасителя з малоосвічених рибарів перетворились на проповідників Євангелія. Апостоли вийшли на проповідь Христа. Саме в пам\'ять про їхні труди та подвиги Церква і встановила Апостольський піст”, - зазначив архімандрит.


Переглядів: 2227
Поширень: 0