В цей день 17 шкільних європейських клубів м. Вінниці та Вінницької області на запрошення Координаційного центру мережі євроклубів Вінниччини завітали до обласної бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва з метою більше дізнатися про різноманіття мов, поділилися своїм досвідом вивчення мов та участі в міжнародних молодіжних проектах.

Захід розпочався привітанням на різних мовах та відео Інтернет-конференцією “Як знання іноземних мов допомагають нам в житті та роботі євроклубу» між шкільними євроклубами Вінниччини і Сумщини, яка організована Центрами європейської інформації м. Вінниця та м. Сум. Така он-лайн зустріч вперше пройшла в Україні і дала можливість молодим людям обмінялися досвідом та налагодити співпрацю між мережами європейських клубів з цих регіонів.

Продовжився захід інтелектуальною грою на мовну тематику «Вивчай мови та стань мільйонером!», що проводилася англійською мовою за аналогом гри «Виграй мільйон». Євроклубівці ще раз довели, що мовна освіта відкриває кращі можливості для майбутнього працевлаштування, здобувши перші «мовні мільйони». Перше місце в інтелектуальній грі зайняв євроклуб «Співдружність» Агрономічненської СЗОШ І-ІІст., друге місце – євроклуб «Rainbow» СЗОШ № 16 м. Вінниця, третє – євроклуб «Friendship forever» СЗОШ-гімназії №23 м. Вінниця. Переможці та учасники гри отримали дипломи і сертифікати від організаторів та призи від Представництва ЄК в Україні і управління міжнародного співробітництва та євроінтеграції Вінницької ОДА.

Також учасники заходу мали можливість взяти участь у майстер-класах з польської, італійської та німецької мов, що проводилися волонтерами Центру європейської інформації у м. Вінниця та відділу іноземних мов ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва. Молоді люди вивчали італійську мову жестів, співали польські пісні та грали в німецькі детективні ігри. На завершення всі учасники могли пригоститися у «Мовному кафе», здійснивши замовлення на іноземних мовах.

Євроклубівці Вінниччини зазначили, що такі заходи зацікавлюють і спонукають молодь вивчати іноземні мови.

Організаторами Європейського дня іноземних мов у Вінниці виступили:

  • Центр європейської інформації у м. Вінниці, діяльність якого відбувається за підтримки Міжнародного фонду "Відродження",
  • Координаційний центр Мережі євроклубів Вінниччини, що діє на базі ЦЄІ у м. Вінниця,
  • Вінницька обласна універсальна бібліотека ім. К. А. Тімірязєва,
  • Вінницький регіональний центр інформації «Креатив»,
  • Громадська організація «Філософія Серця»
Партнери:
  • Управління культури та туризму Вінницької ОДА,
  • Управління освіти і науки Вінницької ОДА,
  • Управління освіти Вінницької міської ради,
  • Управління міжнародного співробітництва та євроінтеграції Вінницької ОДА
  • Громадська Рада при Вінницькій обласній раді.
Заходи з нагоди відзначення Європейського дня іноземних мов у Вінниці проходили за інформаційної підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні

Для довідки
Європейський день мов відзначається на нашому континенті 26 вересня. Цей день був заснований 2001 року Радою Європи з метою пропагування вивчення інших мов серед усіх вікових груп та піднесення значущості мовної різноманітності. Ця ініціатива знайшла широкий відгук у ЄС, де щороку на вивчення мов виділяється 30 млн. євро. Європейське співтовариство вважає створення спільного мовного простору однією з найважливіших цілей своєї діяльності. Це зумовлює і визначає велику увагу, зусилля офіційних та громадських міждержавних і національних організацій та об\'єднань до вирішення проблеми навчання мов на всіх рівнях освіти. Європейський Союз, що нині об’єднує 27 держав, має в своєму культурному спадку 23 офіційні мови, а також понад 60 регіональних мов і мов меншин. Мовна політика Європейського Союзу свідчить про надзвичайну важливість вивчення мов в інтеграційних процесах і стала однією з пріоритетних у нових програмах ЄС на 2007—2013 рр.
Сьогодні більшість програм навчання іноземній мові в країнах Європи і також в Україні ґрунтується на одних і тих самих принципах. У своїх висновках експерти у справах багатомовності пропонують більшу увагу звернути на підвищення мотивації дітей, молоді та дорослих, що вивчають іноземні мови. Зокрема, експерти пропонують включати мовні модулі у програми дозвілля (зокрема, спорту), розвивати програми „веселої освіти” („edutainment”) та підвищувати увагу до вивчення іноземних мов у позакласній роботі учнів.


Переглядів: 3871
Поширень: 0