17 червня у вінницькому ресурсному центрі для ОСББ відбувся семінар «Сучасне законодавство у галузі створення та розвитку ОСББ». Лектором семінару, що пройшов у рамках Європейського тижня сталої енергетики, стала координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко. Семінар відвідало близько 30 голів ОСББ та старших по будинках.

Основний акцент доповіді Тетяни Бойко стосувався характеристики Закону України №417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Вона наголосила, що цей закон, що вступає у дію із 1 липня, передбачає важливі зміни в принципах управління багатоквартирниками. Відтепер власники приміщень зможуть легітимно більшістю приймати рішення щодо спільного майна.

Вінницькі ОСББ дізналися як зміниться принципи їх діяльност із 1 липня

Учасники семінару детально розглянули покроковий алгоритм скликання загальних зборів та ухвалення рішень, при цьому вінницькі активісти ділилися власним досвідом роботи у форматі «старших по будинку», контролю за роботою ЖЕКів та збору коштів на заходи з ремонту та енергозбереження.

Тетяна Бойко зазначила, що новий закон передбачає суттєві зміни і для ОСББ, адже буде усунуто чимало недоліків, що впливали на їх діяльність донині. Зокрема, за словами координатора житлово-комунальних програм ОПОРИ, закон скасовує поняття «членство в ОСББ», тож усі власники багатоквартирного будинку є учасниками об\'єднання з моменту його створення і мають рівні права. Це усуває можливість для зловживань, що існували до сьогодні: скажімо, за вступ до ОСББ у мешканців будинку уже не можуть вимагати якихось фінансових «внесків», як це траплялося в окремих випадках дотепер.

Вінницькі ОСББ дізналися як зміниться принципи їх діяльност із 1 липня

Окрім того, Тетяна Бойко констатувала, що до вступу у силу цього закону ОСББ витрачали багато зусиль та часу на те, щоб отримати свій будинок від «попереднього балансоутримувача». Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» містить норму, згідно з якою багатоквартирний будинок переходить в управління ОСББ одразу після того, як його співвласники прийняли рішення об’єднатися.

Змінилися також особливості голосування співвласників будинку. «Якщо раніше воно проходило за принципом «один власник – один голос», то з 1 липня базовим принципом є голосування пропорційно площі квартир власників. Проте, за рішенням ОСББ, можна змінити цей принцип і голосувати поквартирно, або ж залишити дотеперішній варіант «один власник – один голос»», – зазначила Тетяна Бойко

Сьогодні, 18 червня, о 18:00 в ресурсному центрі для ОСББ (вул. Першотравнева, 88) відбудеться другий семінар Тетяни Бойко. Тема сьогоднішнього семінару – «Залучення фінансових ресурсів для реалізації енергоефективних заходів».

Нагадаємо, партнерами проведення Європейського тижня сталої енергетики у Вінниці виступили Представництво ЄС в Україні, Проект USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», Громадянська мережа ОПОРА, Асоціація «Енергоефективні міста України» та ряд інших громадських організацій.



Переглядів: 3633
Поширень: 0