З початку літа у Вінниці складено 63 протоколи щодо торгівлі на вулицях міста, 27 з них – пов’язані з продуктами харчування. Найчастіше «з рук» продають м\'ясо-молочну продукцію та ягоди. Така продукція не перевірена і може спровокувати у споживачів отруєння та інфекційні захворювання, тим більше, що стихійна торгівля часто ведеться у антисанітарних умовах – просто з асфальту.

На вінницьких ринках вже кілька років є спеціально обладнані місця для торгівлі, де люди можуть продавати вирощену власноруч сільськогосподарську, молочну або м’ясну продукцію. Тут люди мають можливість продати власну продукцію, не сплачуючи при цьому жодних зборів, а вінничани – придбати по помірних цінах овочі і фрукти, вирощені на грядках, та молочну і м’ясну продукцію. Прилавки мають надпис «місце для виробника» і скористатись ними можна будь-кому із торгуючих своєю городиною. Це чудова альтернатива торгівлі у непристосованих для цього місцях, в тому числі «з рук».

Як зазначила заступник директора департаменту адміністративних послуг міської ради Людмила Перова, загалом на семи ринках міста виділено 366 безкоштовних місць, де люди мають змогу торгувати такою продукцією. З них найбільше на Центральному ринку – 146. На «Урожаї» таких місць 54, на ринку «Привокзальний – 1» – 50, «Привокзальний – 2» – 60, «Світанку» – 18, «Пасаж» – 20, «Київському» – 18. Варто пам’ятати, що безкоштовно на цих місцях мають право торгувати лише ті, хто справді хоче продати вирощену своїми руками продукцію, а не «перекупщики».

Але, не дивлячись на те, що кількість місць зі зручними прилавками достатня, інколи люди торгують у людних місцях поза ринками. Для боротьби з такою торгівлею на площі Героїв Сталінграду встановлено чотири відеореєстратори. Також працює спеціальна робоча група, яка проводить роз’яснювальну роботу з тими, хто торгує у непризначених для цього місцях.

Відділ протидії стихійній торгівлі КП ВМР «Муніципальна поліція» проводить спільні рейди з працівниками міліції щодо вилучення продукції, яка реалізовується у невизначених для цього місцях. Вони проводять роз’яснювальну роботу з людьми, які торгують в невстановлених місцях. Спочатку їм пояснюють, що є безкоштовні місця на ринках та направляють торгувати туди, а на злісних порушників Правил благоустрою міста складаються протоколи, згідно яких в подальшому призначається і штраф від 340 до 1360 гривень.

«Загалом з початку літа складено 63 протоколи щодо торгівлі продукцією у невстановлених для цього місцях, 27 з них пов’язані з продуктами харчуванням, а це – 43 %. Серед них – молоко, черешня, полуниця, горох, малина, смородина, пиріжки тощо. Вінничанам варто пам’ятати, що торгівля у непристосованих місцях ведеться у антисанітарних умовах, та й продукція не проходить перевірку. Тому ті, хто її купують, можуть отруїтися», – каже начальник КП ВМР «Муніципальна поліція» Василь Гайовик.



Переглядів: 3295
Поширень: 0