Зокрема, створено службу планування сім\'ї, підвищився рівень обізнаності населення щодо здорового способу життя, безпечної статевої пове¬дінки, відповідального батьківства, методів профілактики незапланованої вагітно¬сті, використання сучасних методів контрацепції. Спостерігається тенденція до зменшення кількості абортів, зниження рівня материнської та дитячої смертності, однак ці показники залишаються високими і значно перевищують середньоєвропейські. Потребують розв\'язання проблеми передчасного переривання вагітності та безпліддя, що є наслідками не¬безпечної статевої поведінки і причиною значних репродуктивних втрат.

Одним з основних факторів розладу репродуктивного здоров\'я населення вважаються інфекційні хвороби, що передаються статевим шляхом, які в підлітковому та дорослому віці нерідко стають причиною безплі¬ддя, передчасного переривання вагітності, онкологічної патології, а також внутрішньоутробного інфікування плода з можливими тяжкими нас¬лідками і навіть вадами розвитку. У зв\'язку з високими темпами поширення ВІЛ-інфекції особливої важливості набуває проблема ВІЛ-інфікованих вагітних жінок, що в свою чергу пов\'язана з негативною динамікою збільшення ВІЛ-інфікованих дітей.

«Такий стан справ зумовлює необхідність подальшого здійснення комплексу заходів, спрямованих на поліпшення репродуктивного здоров\'я населен¬ня», - каже начальник управління охорони здоров\'я міської ради Тамара Васильчук.

10 квітня на засіданні виконкому міської ради було прийняте рішення про затвердження міської програми «Репродуктивне здоров\'я до 2015 року». Мета програми полягає у поліпшенні репродуктивного здоров\'я населення як важливої складової загального здоров\'я, що значно впливає на демографічну ситуацію та забезпечення соціально-економічного розвитку країни. Основними завданнями Програми є: створення умов безпечного материнства; збереження репродуктивного здоров\'я населення, зокрема дітей та молоді; удосконалення системи планування сім\'ї.

Управлінням охорони здоров\'я для покращення цієї ситуації у поточному році планується: завершити роботу по акредитації пологодопоміжних закладів на звання «Лікарня доброзичливого ставлення до дитини» в пологовому будинку № 1 (ПБ № 1) та міській лікарні «Центр матері та дитини» (МЛ «ЦМтаД»), оснастити відділення інтенсивної терапії новонароджених ПБ № 2 необхідним обладнанням, придбати апарат УЗД для ПБ № 1 з метою покращення діагностики вроджених вад розвитку, несумісних з життям, інших захворювань та внутрішньоутробного стану плоду, збільшити відсоток нормальних пологів до 63% (факт 2007р. - 60%), покращити умови для перебування матерів з дітьми шляхом створення палат (пологових залів) з покращеними умовами перебування МЛ «ЦМтаД» - 2 палати, ПБ № 2 - 1 палата, ПБ № 1 - 2 палати (факт - 7 палат), відкрити міський центр патології шийки матки та генітальних інфекцій на базі ПБ № 2.


Переглядів: 3878
Поширень: 0