В Україні не буде теплого бабиного літа, а у кінці жовтня українців чекають сніг із дощем. За прогнозами Українського гідрометеоцентру холодну погоду принесли повітряні маси із півдня. Утім, у Вінниці є й свої досвідчені синоптики. Із одним із них - начальником Вінницького обласного центру із гідрометеорології Юрієм Власовим - довелось днями поспілкуватися журналісту "Міста".

Юрій Миколайович у Вінниці працює нещодавно - із січня цього року. До цього тридцять років пропрацював на аналогічній посаді у Луганську.

- У Вінниці я вже бував раніше - приїздив у 2012, 2013 роках. Місто мені сподобалося. Але навіть не думав, що у 2015 році доведеться сюди переїздити на постійне місце проживання, - пояснює метеоролог.

- У Вінниці працювати простіше чи складніше, ніж у Луганську?

- Раніше наші гідрометеоцентри ділилися на розряди. Так от, вінницький завжди відносили до другого, а у Луганську я працював у гідрометеоцентрі першого розряду. Це пов'язано із тим, що Луганськ - промисловий регіон і там послуги метеорологів затребувані більше. Адже гідрометеоцентри займаються ще й екологічними питаннями. У Луганську, де багато підприємств, які здійснюють викиди у повітря, ще донедавна працювали три хімлабораторії, які виконували дослідження його забруднення. В області два аеропорти, тож відповідно працювало й дві метеостанції, які відповідали за безпечні умови польотів. У Вінниці роботи трохи менше, але це не означає, що вона менш важлива.

- Із Вашим приїздом статус вінницької метеорології підвищиться?

- Не у статусі суть, але будемо підвищувати рівень технологічного оснащення. Праця сучасного метеоролога як ніколи пов'язана із використанням комп'ютерної техніки. Всі метеостанції та гідрометеорологічні центри світу пов'язані нині у єдину глобальну мережу і ефективність роботи метеоролога передусім залежить від швидкості і точності, із якою він опрацьовує численні потоки інформації, яка надходить із різних джерел. До того ж, я у Вінницю приїхав не один, зі мною за розпорядженням нашого київського керівництва у Вінницю переїхали ще десять працівників.

- Це усі, хто працював із Вами у Луганську?

- Частково. Хтось потрапив у інші регіони. А хтось працює нині у Сєверодонецьку, куди я встиг перевести Луганський гідрометеоцентр, коли почалися заворушення у самому Луганську.

Начальник Вінницького обласного центру із гідрометеорології розказав, чому вінничанам варто звикати до теплих зим

- Погода у Вінниці Вас здивувала?

- Цьогоріч вона здивувала не одного мене. Вінниця і область, мабуть, уперше за післявоєнний період стикнулася із такою посушливою погодою. А тут ще й вересень здивував - 1 та 2 були побиті температурні рекорди за всю історію професійних погодних спостережень у Вінниці. Отже, попри зміну сезону, ми знову відчуваємо гаряче дихання Північної Африки, звідки до нас переміщуються повітряні маси. А найдивніше, що дощів за весь цей спекотний період фактично не було. Для Вінницької сільськогосподарської області - це особлива проблема, пізні культури, у т.ч. кукурудзу та сонях, як-то кажуть, потріпає.

- Це вплив глобального потепління?

- Так, глобальне потепління Вінницьку область вже торкнулося у повній мірі. А якщо говорити конкретніше про середньомісячні температури, то лише жовтень буде цьогоріч типовим, усі інші місяці - вересень, листопад, грудень, січень - будуть помітно теплішими. Хіба що у лютому морози можуть вдарити сильніше, ніж зазвичай. Середньомісячний очікуваний показник - 4,8 градуса морозу та нижчі. Тож на цей місяць, попри загальну теплу зиму, ні населенню, ні тепловикам краще не розслаблятися. Втішає, що приток арктичного повітря, ймовірно, на довго не затримається. Вже у березні знову поверне на тепло. Весняні місяці вирізнятимуться перевищенням норми середньомісячних температур, але перевищення це буде невеликим. Тож можна сказати, що у 2016 році весна буде затяжною.

- А як щодо опадів?

- Це спрогнозувати складніше, ніж температурні показники. Без снігу ми взимку не залишимося. Але перевищення середньомісячних температур вказує на те, що сніг цей довго не триматиметься, танутиме, і під ногами ми постійно будемо мати не дуже приємну сніжну кашу. Можливі часті обледеніння, ожеледиця.

- Ці потепління надовго?

- Думаю, що так. Принаймні на наш вік вистачить, і нашим дітям жити при тій самій погоді. Навіть тепліше буде. Не хочу образити екологів, які часто кажуть, що найближчим часом середньомісячні температури у нас підвищаться на три-чотири градуси, попереджають, що нам ледь не апокаліпсис у зв'язку із цим загрожує. Це, звичайно ж, перебільшення. Потепління буде, тепло затримається у нас надовго. Але якихось аж надто жахливих наслідків чекати не варто. Клімат змінюється, але ці зміни поки зовсім не катастрофічні. Вони відповідають властивій природі циклічності. Принаймні я притримуюсь саме цієї теорії.

- Ця теорія, здається, говорить ще й про те, що на зміну потеплінню із часом можуть прийти не менш сильні холоди.

- Про це й мова. Історія Землі, це історія льодовикових похолодань. За прогнозами відомого вченого-кліматолога, чиї прогнози зазвичай справджуються, Володимира Клименка, ближче до сімдесятих років цього сторіччя нас очікує прихід малого льодовикового періоду. Звісно, це гіпотеза. Чи справдиться вона, дізнаються наші онуки.

Начальник Вінницького обласного центру із гідрометеорології розказав, чому вінничанам варто звикати до теплих зим

- Зараз у Інтернеті можна знайти які хочеш прогнози і вони часто досить різняться. То кому ж довіряти?

- Довіряйте сайту Українського гідрометеоцентру. Там все офіційно.

- Але ж на деяких інших сайтах прогнози бувають детальнішими та довшими...

- Всі ми бачили прогнози, де спрогнозована температура на день, на ранок, на ніч, у той день дощ, а у той гроза, а у той просто хмарно. Так от, такі детальні прогнози сучасна наука може давати не більше, ніж на десять днів. Якщо ви бачите десь у прогнозі більшу кількість днів, знайте - це обман, таким джерелам довіряти не варто. Те саме стосується передбачень так званих народних прогнозистів. Колись їх прогнози справджувалися. Але тепер їм навряд чи можна довіряти. Хоча б по тій простій причині, що типова погода зараз і 50-100 та більше років тому, на чому й тримаються їх народні прикмети, зовсім різні. Клімат став іншим, тому й передбачення ці вже просто не спрацьовують.



Переглядів: 5903
Поширень: 0