Цьогоріч на світ з\'явилось на 54 дитини більше ніж минулого року. Більшає і подружніх пар, які обирають сімейні пологи (для них в усіх пологових будинках створені комфортні умови для спільного перебування). А також збільшується кількість природних пологів без хірургічного втручання (в 2006 році таких було 24,6% , в 2009 - 64,02%). Такі показники - результат спільної роботи і міської влади, і самих медичних працівників, яка проводиться в рамках міської Програми «Здоров\'я вінничан».

З метою дотримання конвенції ООН про права дитини і рекомендації ВООЗ з 1 січня 2007 року Україна перейшла на реєстрацію усіх новонароджених, починаючи з 22-х тижнів вагітності та маси плоду від 500 гр. На базі міської лікарні «Центр матері та дитини» створено відділення інтенсивної терапії та виходжування недоношених та хворих новонароджених дітей на 6 ліжок. Це дозволило знизити смертність немовлят в поточному році до 5,8%. Також протягом останніх двох років вдалося зменшити чисельність дитячої смертності через причини, усунення яких залежить від рівня медичної допомоги (захворювання органів дихання, інфекційні хвороби тощо). Найчастіше немовлята помирають через уроджені вади розвитку та спадкові хвороби.

Причиною вроджених вад розвитку плодів є хромосомна патологія, яка викликана спадковими факторами. Виходом із проблеми є методи допологової діагностики хромосомної патології та вроджених вад розвитку (хвороби Дауна, Едварса тощо). У такий спосіб проблема успішно вирішується в більшості країн Європи. У цьому напрямку робляться перші кроки і у Вінниці. На сьогоднішній день вінницькі лікарі співпрацюють з провідними фахівцями провідних Науково-дослідних Інститутів.

В березні поточного року акушер-гінеколог «Центру матері та дитини» пройшов навчання в Німеччині і отримав відповідний сертифікат з перинатальної діагностики і інвазивної хірургії, оволодів хірургічним методами - фетоскопії, кордіцинтезу, амніоцинтезу. Ці знання і вміння дають можливість позбутись вроджених вад ще до народження малюків.

На даний час вже зроблено розрахунки по впровадженню цих методик в закладах охорони здоров\'я міста. Для придбання обладнання та підготовки приміщень необхідно 2 млн. грн.


Переглядів: 2888
Поширень: 0