У під’їздах багатоквартирного будинку за адресою вул. Л.Толстого,15 замінили всі вікна. Роботи були проведені за підтримки державної програми, фінансової допомоги з міського та обласного бюджетів, яка виділяється на проекти з енергоефективності. Наразі завершується заміна вікон за таким механізмом у будинку по вул. Академіка Янгеля (бувша Фрунзе), 85. Також готується проект по утепленню багатоповерхівки за адресою вул. Вчительська,10.

Влітку 2015 року депутати Вінницької міської ради схвалили зміни до муніципальної Програми розвитку ОСББ, за якими об’єднання співвласників багатоповерхових будинків можуть отримувати фінансову підтримку з міського бюджету на проведення заходів з енергозбереження (заміна вікон, утеплення фасадів та дахів, ремонт інженерних мереж, встановлення теплових лічильників, акустичних вимикачів тощо). Як зазначив міський голова Сергій Моргунов під час прийняття цього рішення, така підтримка стане суттєвою допомогою для ОСББ, які прагнуть бути енергоефективними.

В разі, якщо об’єднання співвласників бажає в своєму будинку запровадити якийсь із енергоефективних заходів, залучивши кредитні ресурси, необхідно, щоб під час загальних зборів було прийнято рішення про участь у цьому проекті не менш ніж 75% співвласників будинку. Потім ОСББ за власні кошти замовляє та виготовляє проектно-кошторисну документацію та державну експертизу.

Після цього пакет документів подається до банку для отримання кредиту. Після впровадження запланованих енергоефективних заходів ОСББ надає до банку документи, що підтверджують цільове використання коштів, для подальшого відшкодування державою від 40% до 70 % суми кредитних ресурсів (залежно від кількості субсидіантів в будинку), але не більш як 14 тис. грн. в розрахунку на одну квартиру. Також ОСББ має можливість отримати з міського бюджету часткову компенсацію витрачених коштів на проведені роботи та придбані матеріали. В результаті ОСББ отримає фінансову підтримку з бюджету міста в розмірі 30% від виконаних робіт, але також не більше, як 10 тис. грн. з розрахунку на одну квартиру. Крім того Вінницька ОДА компенсує 15% ставки кредиту.

«Першою багатоповерхівкою у Вінниці, де були проведені роботи з енергоефективності за таким механізмом стала будівля за адресою вул. Л.Толстого,15. Тут замінено всі вікна у місцях загального користування. Це 15 вікон у п’ятиповерховому будинку на три під’їзди. Загальна вартість робіт – 58,5 тисяч гривень. 40% було компенсовано державою, 30% – компенсували ми з міського бюджету. Також вже завершуються роботи по облаштуванню вікон у багатоповерхівці за адресою вул. Акад. Янгеля, 85. Триває процес по проектуванню утеплення будівлі по вул. Вчительській,10», – розповідає заступник директора департаменту житлового господарства міської ради Роман Фурман.

Довідка

Згідно з порядком надання фінансової підтримки об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків на впровадження енергозберігаючих заходів передбачено компенсацію на утеплення фасадів багатоповерхівок, теплової ізоляції покрівель, підвалів та фундаментів, заміну трубопроводів з їх теплоізоляцією, влаштування ІТП з системою автоматизації та погодним регулюванням, заміну вхідних дверей у під’їздах та віконних блоків на сходинкових клітинах на металопластикові, впровадження енергозберігаючих систем освітлення місць загального користування (датчики руху та енергоощадні лампи).

В разі, якщо ОСББ бажає реалізувати заходи з енергоефективності без залучення кредиту, то на відшкодування від 40 % до 70 % державою та 15 % обласним бюджетом об’єднання претендувати не зможе. В такому разі мешканці можуть розраховувати тільки на фінансову підтримку з міського бюджету в розмірі 30%, але не більше, як 10 тис. грн. в розрахунку на одну квартиру.



Переглядів: 3025
Поширень: 0