У минулому році прокурорами Вінниччини забезпечено комплексний підхід до захисту прав і свобод дітей: як тих, які вступили в конфлікт із законом, так і дітей пільгових категорій, які передусім потребують підтримки держави.

Завдяки вжитим заходам вдалося стабілізувати рівень підліткової злочинності. Дещо зменшилася як кількість кримінальних правопорушень, так і неповнолітніх, які їх вчинили.

Упроваджено в практику норми Закону щодо особливостей кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх.

Так, до суду направлено 14 кримінальних проваджень з угодами про примирення та 6 - з угодами про визнання винуватості або кожен восьмий обвинувальний акт.

Крім цього, до суду скеровано 26 клопотань про застосування до підлітків примусових заходів виховного характеру та 13 про звільнення їх від кримінальної відповідальності.

Водночас, у полі зору ювенальних прокурорів перебувають діти, які потерпіли від злочинів. За результатами вивчення процесуальними прокурорами кримінальних проваджень проти життя і здоров'я неповнолітніх пред’явлено 9 позовів на суму 32,5 тис грн, 8 з яких на кінець минулого року вже задоволено.

Загалом у 2015 році прокурорами всіх рівнів пред'явлено 73 позови в інтересах дітей, які через недосягнення повноліття не спроможні самостійно захистити свої порушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні повноваження.

Судами області задоволено 66 позовів цієї категорії на суму близько 2 мільйонів гривень, 3 позови відповідачами виконано добровільно.

Найбільше порушень, на які реагували прокурори заходами представництва, виявлено в сфері захисту майнових та житлових прав дітей - 34 позови, їх соціального забезпечення - 13 та у сфері охорони життя та здоров'я - 4 позови.

До прикладу. За результатами розгляду 11 позовів, пред’явлених в інтересах дітей, позбавлених батьківського піклування, опікунам повернуто безпідставно сплачені кошти за харчування їх підопічних в дошкільних навчальних закладах. Відтепер діти цієї категорії харчуються безкоштовно.

Активно прокурори відстоювали в суді інтереси держави у сфері охорони дитинства.

Унаслідок пред’явлення прокуратурою області позову, відповідачем - відділом освіти Барської райдержадміністрації добровільно розірвано договір, складений за результатами проведення процедури закупівлі вугілля навчальним закладам. Таким чином, попереджено незаконне витрачання бюджетних коштів на суму 1 млн 237 тис грн.

Також, з метою захисту прав та інтересів дітей ювенальними прокурорами забезпечено участь у розгляді судами більше 200 справ про усиновлення дітей іноземцями, позбавлення батьківських прав та відібрання дітей у батьків без позбавлення батьківських прав, з метою недопущення порушення прав цих дітей.

При цьому у 2015 році значно зменшено судову репресію щодо неповнолітніх. У понад дві третіх судових рішеннях відносно дітей ухвалюються покарання не пов’язані з реальним позбавленням волі.

Прокурорами взято участь у судовому розгляді 242 кримінальних провадженнях відносно неповнолітніх, з них 152 - з ухваленням вироків, 34 з яких оскаржено в апеляційному порядку.

На особливому контролі прокурорів перебуває стан забезпечення належності умов утримання неповнолітніх в умовах несвободи.

За втручання апарату прокуратури області в минулому році у слідчому ізоляторі Вінницької установи виконання покарань № 1 здійснено заміну віконних блоків у 4-х камерних приміщення, де утримуються неповнолітні. Ще у двох камерних приміщеннях, відведених для утримання неповнолітніх ув’язнених, заплановано проведення ремонту.

Також адміністрацією слідчого ізолятора забезпечено виконання законних вимог прокурора щодо роздільного тримання неповнолітніх з дорослими, додержання прав дітей на освіту та ряд інших вимог.

Захист прав і свобод дітей і надалі залишатиметься пріоритетним напрямом діяльності органів прокуратури Вінниччини.



Переглядів: 2440
Поширень: 0