Рух по Соборній протягом вечірнього та нічного часу буде дозволено всім легковим машинам. Таке рішення було прийнято 17 лютого під час засідання робочої групи з питань розвитку транспортної інфраструктури та просторового планування міста. Однак вдень, з 8 до 20-ї години, в зв’язку з великим трафіком громадського транспорту, рух центральною вулицею міста буде дозволено тільки тим транспортним засобам, на яких не поширюється дія заборонного знаку.

Наразі проїзд приватних автівок по головній вулиці міста заборонено, про що свідчать дорожні знаки 3.2 «Рух механічних транспортних засобів заборонено». У місті з цього приводу вже тривалий час йшла дискусія щодо проїзду по центральній вулиці. Вчора на засіданні робочої групи з питань розвитку транспортної інфраструктури та просторового планування Вінниці, яка діє при міській раді, було прийнято рішення зробити вільним проїзд по Соборній для всіх автовласників з 20-ї вечора і до 8-ї ранку (крім великовагового транспорту). До робочої групи входять представники Вінницької транспортної компанії, ГО «Маршрут», технічного університету, Національної поліції, ряду профільних департаментів міської ради та інші фахівці. Колегіальне рішення підтримав міський голова Сергій Моргунов, який повідомив про новину на своїй сторінці у соціальній мережі.

Враховуючи, що вулицею Соборною рухається багато громадського транспорту, цілодобовий рух приватних автівок може призвести до транспортного колапсу. В зв’язку зі збільшенням трафіку підвищиться і аварійність, а це, в свою чергу, зможе призводити до зупинок електротранспорту через неможливість об’їхати місце ДТП. Крім того, неможливо буде уникнути заторів. «Зробити рух цілодобовим неможливо через великий трафік по Соборній – якщо відкривати повністю, ми не зможемо уникнути заторів, відповідно громадський транспорт буде постійно порушувати свої інтервали та графіки руху. А ми повинні враховувати інтереси усіх: не тільки автомобілістів, але й пасажирів громадського транспорту, яких більшість, - прокоментував прийняте рішення Сергій Моргунов. - Соборну перетинає більшість маршрутів електротранспорту, а також 15 маршрутів муніципальних автобусів і маршруток».

Тому було запропоноване альтернативне рішення – відкрити рух центральною вулицею міста з 20 години вечора до 8 години ранку, коли дорога менш завантажена. Тож до п’ятниці будуть встановлені додатково інформаційні таблички з зазначенням часу дії для дорожнього знаку «Рух механічних транспортних засобів заборонений». В той же час, відповідно до Правил дорожнього руху України: «дія дорожнього знаку 3.2. «Рух механічних транспортних засобів заборонено» не поширюється на транспортні засоби, що обслуговують громадян чи належать громадянам, які проживають або працюють у цій зоні, а також на транспортні засоби, що обслуговують підприємства, які розташовані у позначеній зоні. У таких випадках транспортні засоби повинні в’їжджати до позначеної зони і виїжджати з неї на найближчому перехресті до місця призначення».

Паркування ж вздовж Соборної для забезпечення нормальної пропускної здатності залишається забороненим. Машини можна ставити на визначених для цього місцях по прилеглих вулицях – Артинова, Грушевського, Олександра Соловйова (колишня Інтернаціональна), Мури (раніше – Осипенко) та ін. Паркувальні зони відмічено на проїжджій частині цих вулиць синьою розміткою.



Переглядів: 6404
Поширень: 0