Водночас побільшало дітей, котрі повертаються до своїх біологічних батьків, які певний час були позбавлені прав виховувати своїх дітей. В минулому році в свої родини повернулись двоє дітей. В цьому - п\'ятеро. Раніше таких випадків взагалі не було.

Вирішенням проблем дітей, які потрапили в складні життєві обставини, опікується відділ у справах дітей Вінницької міської ради. Станом на 1 грудня поточного року на обліку у службі перебуває 419 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. А також 121 дитина, яка опинилась у складних життєвих обставинах (вони проживають у 59 сім\'ях, в яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов\'язків). Працівники служби у справах дітей розповідають, що в місті значно більше дітей, яких забрали від батьків, аніж сиріт. Батьки 329 дітей у цьому році були позбавлені батьківських прав. Втім, ця цифра дещо нижча за минулорічну.

Для того, аби своєчасного виявляти недоглянутих дітей, у місті регулярно проводяться рейди по перевірці умов їх проживання. Сигнали про порушення прав дітей регулярно надходять до служби. Реагуючи на такі звернення, працівники соціальної служби побували в помешканнях близько тисячі дітей та провели 22 профілактичні рейди.

Також постійно надаються консультації з питань соціального захисту дітей, їх житлових та майнових прав, проводяться профілактично-виховні бесіди з метою з\'ясування причин та умов, які призвели до порушення прав дітей. Як результат такої роботи - притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності осіб, які допустили порушення прав, свобод і законних інтересів дітей. Спеціалісти служби готують висновки до суду про доцільність чи недоцільність позбавлення громадян батьківських прав, направляють позовні заяви до суду про позбавлення батьківських прав чи відібрання дітей без позбавлення батьківських прав, беруть участь у судових засіданнях з цивільних та кримінальних справ щодо дітей.

Міський голова Володимир Гройсман вважає, що робота працівників служби у справах дітей налагоджена на належному рівні. Ведеться чіткий контроль за життям дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Контролюється питання збереження майна таких дітей. В цьому році до служби надійшло 50 звернень громадян щодо порушення житлових та майнових прав дітей. З їх допомогою виявлено чотири випадки порушень. Відновлено право на житло однієї дитини. Ще дві аналогічні справи направлено до суду і прокуратури.

Також відділ у справах дітей контролює процес усиновлення вінницьких сиріт. В поточному році 9 дітей усиновили українські сім\'ї, 6 - з інших країн. Також створено дві прийомні сім\'ї, які взяли на виховання двох дітей. 30 дітей отримали опікунів. У Вінниці функціонує 5 прийомних сімей, до яких на спільне проживання та виховання влаштовано 7 дітей.

Начальник служби у справах дітей Сергій Іщенко каже, що працівників служби тішить факт повернення у цьому році п\'ятьох дітей до рідних батьків, які переосмислили свій спосіб життя і довели це, відновивши свої батьківські права у суді. «Раніше, до 2008 року, коли ми повернули двох дітей в сім\'ї, батьківські права суд не повертав жодному з батьків. Сьогодні спостерігається позитивна тенденція, коли батьки відповідальніше ставляться до виконання своїх батьківських обов\'язків і борються за своїх дітей. Я сподіваюсь, що так буде і надалі.» - каже Сергій Іщенко.


Переглядів: 2847
Поширень: 0