У місті працює близько десяти підприємств, які є потенційними забруднювачами основної водної артерії міста - річки Південний Буг. Атмосферне повітря псують здебільшого підприємства теплоенергетики та газопостачання. А також ситуація погіршується через збільшення кількості автомобілів на дорогах обласного центру.

Протягом року, що минає, у Вінниці на покращення екологічного і гідрологічного стану річок та озер, для зниження хімічного і бактеріального забруднення поверхневих вод, було виділено більше 3 млн. грн.. За ці кошти побудовано зливову каналізацію по вул. Шевченко-Келецька та проведено капітальний і поточний ремонт мережі зливової каналізації, проведено роботи з винесення прибережних захисних смуг по р. П.Буг від вул. Свердлова до Сабарова, здійснено заходи з поліпшення санітарного стану прибережних смуг річок Тяжилівки, Віннички, Вишеньки, ділянки Південного Бугу по вул. Свердлова. Крім цього було очищено акваторію р. Південний Буг в межах зон санітарної охорони водозаборів комунального підприємства "Вінницяоблводоканал".

Також в поточному році укладено угоди з інвесторами на виконання робіт по винесенню прибережних захисних смуг півострова Бригантина та Вишенського озера. Розроблено проектно-кошторисну документацію реконструкції лівобережної ділянки частини набережної та розпочато підготовчі роботи по реалізації проекту.

Що стосується забруднення атмосферного повітря міста, то 61% від загальних викидів здійснюють підприємства теплоенергетики та газопостачання. Збільшення обсягів забруднюючих речовин в атмосфері пояснюється недостатнім застосуванням екологоорієнтованих технологій, неякісного палива, підвищенням зношеності основних фондів, а також різким збільшенням кількості автотранспорту.

Міський голова Володимир Гройсман зазначає, що у Вінниці потрібно продовжувати озеленення територій. «Ми розпочали гарну традицію садити дерева на територіях шкіл та садків, примножувати квітники, збільшувати місця благоустрою. Я вважаю, що гарно висаджені зелені насадження не тільки радують око вінничан, а й підтримують нормальний стан повітря». - розповідає Володимир Гройсман.

Рівень викидів забруднюючих речовин автотранспортом контролює ВДАІ Вінниці. 2 рази на тиждень працівники Державтоінспекції проводять обов\'язкові перевірки автобусів, які працюють в режимі маршрутного таксі.

Протягом кількох останніх років у Вінниці вдалося налагодити процес вивезення твердих побутових відходів (ТПВ). Цим займається КУП «ЕкоВін». Протягом цієї осені паралельно із ТПВ спецавтомобілі вивозили і опале листя. Це допомогло зменшити кількість випадків спалювання листя мешканцями приватного сектору.

Очищуються території міста від стихійних сміттєзвалищ. В поточному році ліквідовано 54 засмічених місць. Організовано збір побутових відходів у секторі приватної забудови. У 2009 році проведена велика робота по утриманню в належному стані полігона для твердих побутових відходів у с. Стадниця. Організовано охорону сміттєзвалища, замовлено його гідрогеологічні дослідження, пересипано 10 га тіла полігону, проводяться роботи по будівництву під\'їзних шляхів до майданчиків для складування ТПВ, розроблено пілотний проект впровадження системи роздільного збору відходів.

З метою запобігання негативного впливу полігону ТПВ, для мешканців с. Стадниця побудовано дві артезіанських свердловини та 13,5 км водопроводу. Продовжується робота в напрямку залучення інвестицій для будівництва сміттєпереробного заводу.


Переглядів: 8161
Поширень: 0