Серед наболілих питань, які піднімались учасниками засідання, була проблема зависокої орендної плати приміщень, де розташовані національно-культурні товариства. Деякі з них таких приміщень не мають взагалі. Мер підтримав ідею створення Центру національних спільнот на другому поверсі кінотеатру «Родина», який дотепер не використовувався. Залишилось з\'ясувати, в якому стані це приміщення.

Дорогим задоволенням для національних меншин є і оренда залів для проведення культурно-масових заходів. Очільник міста звернувся до присутніх із зустрічною пропозицією - сформувати календарний план проведення таких заходів і надати його в управління культури міської ради, аби планувати проведення фестивалів та свят у Міському Палаці мистецтв «Зоря».

Упродовж року представники 25 національно-культурних товариств Вінниці брали активну участь у проведенні загальноміських свят та культурних заходів, проводили різноманітні виставки та фестивалі національних культур тощо. Крім того, за ініціативою представників національних меншин та за підтримки міського голови Володимира Гройсмана, у Вінниці встановлювались пам\'ятні барельєфи видатним особистостям, які зробили вагомий внесок в історію нашого краю.

До 65-річниці Дня Перемоги голова Вінницької обласної організації «Російсько-український культурно-просвітницький центр «Співвітчизники»» Олег Кадочніков запропонував встановити ще один барельєф російському письменнику-фронтовику Віктору Астаф\'єву, який брав активну участь у визволенні Вінниці під час Великої Вітчизняної війни. Очільник міста Володимир Гройсман підтримав цю пропозицію, а також ідею щодо здійснення пільгових телефонних розмов та поштових послуг до Дня Перемоги вінницьким ветеранам. Мер також погодився із пропозицією вивчення російської мови у дошкільних навчальних закладах та читання російських казок, якщо батьки матимуть на те бажання. І навів приклад СЗОШ №12, де з ініціативи батьків цьогоріч для учнів було введено гурткові заняття з вивчення польської мови.

Наприкінці засідання міський голова Володимир Гройсман подякував головам національно-культурних товариств Вінниці за співпрацю та пообіцяв і надалі надавати допомогу в організаційних питаннях. «Сьогодні ми бачимо яскравий приклад толерантного ставлення один до одного представників різних культур та різних національностей, - зазначив Володимир Гройсман. - Міська влада і надалі підтримуватиме національно-культурні товариства і даватиме можливість презентувати свої таланти різним національностям, а вінничанам - знайомитися із культурою інших країн».


Переглядів: 2688
Поширень: 0