30 червня у місті пройшов тренінг для покращення стосунків прийомних батьків та дітей. На ньому спеціалісти центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді допомагають вирішити проблемні питання. Особливістю таких тренінгів є те, що прийомні батьки можуть звернутися за порадою як до спеціалістів так і ,безпосередньо, до інших прийомних батьків.

На сьогоднішній день у Вінниці є 19 прийомних сімей, в яких виховується 23 прийомні дитини. Вінницький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надає комплекс правових, психологічних, соціально-педагогічних, соціально-економічних, соціально-медичних та інформаційних послуг, спрямованих на створення належних умов у прийомних сім'ях. Також для прийомних батьків раз на місяць спеціалісти центру проводять групи соціально-психологічної підтримки, де можливо оперативно вирішити нагальні проблеми та конфлікти, які виникли в прийомній сім’ї.

«На сьогоднішній день невмолимо збільшується кількість, так званих, соціальних сиріт, дітей з неблагополучних родин, батьків яких позбавляють батьківських прав. Тому створення прийомних сімей є досить актуальним питанням сьогодення. Часто людям навіть важко уявити, що відчуває маленька дитина, від якої відмовляються батьки або ж якщо їх позбавляють батьківських прав. І безпорадна дитина залишається наодинці з жорстоким навколишнім світом, у якому дуже мало любові, турботи та безпеки. Адже все це повинна уособлювати родина, якої у крихітки тепер немає, тому нашим спільним завданням є забезпечити такій дитині родинне тепло», – каже директор Вінницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Богдана Данчак.

Прийомними батьками може стати як подружжя, так і людина, що не перебуває в шлюбі, працездатного віку (до 2006 року дозвіл на утворення прийомної сім’ї мали лише подружні пари). Люди, які виявили бажання стати прийомними батьками, мають пройти навчання, організоване Вінницьким обласними центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді із залученням спеціалістів з питань психології, педагогіки, медицини тощо, за спеціальною програмою.

Якщо Ви бажаєте створити прийомну сім’ю, Ви можете звернутися до Вінницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за тел. 67-04-60

Довідково

Прийомна сім’я – це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання. Для здійснення соціального супроводження за прийомною сім'єю закріплюється соціальний працівник Вінницького міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Усиновлена дитина приймається в сім’ю на правах біологічної дитини з усіма правовими наслідками, а в прийомну сім’ю – тимчасово, до досягнення дитиною повноліття (18 років) або ж до закінчення нею навчання, але не пізніше 23 років. Сімейних правовідносин між прийомними батьками і прийомними дітьми не виникає. За прийомною дитиною зберігається статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Це передбачає збереження за дитиною раніше призначених аліментів, пенсій та інших державних виплат. Суми коштів, що належать прийомним дітям, переходять у розпорядження прийомних батьків і витрачаються ними на утримання прийомних дітей (відповідно до механізму єдиного фінансового забезпечення "гроші ходять за дитиною".

Існують обмеження для кандидатів у прийомні батьки за віком. Влаштування дітей у прийомну сім’ю проводиться з урахуванням віку прийомних батьків та дітей, щоб на час досягнення обома прийомними батьками пенсійного віку всі прийомні діти досягли віку вибуття з прийомної сім’ї. Влаштування дітей у прийомну сім’ю розраховано таким чином, щоб до досягнення батьками пенсійного віку дитина могла стати повнолітньою, щоб повторно не травмувати психіку дитини. У разі досягнення пенсійного віку одним з прийомних батьків час перебування дітей визначається за віком молодшого з батьків.

Права та обов’язки прийомних батьків.

Прийомні батьки є законними представниками прийомних дітей на підприємствах, в установах та організаціях без спеціальних на те повноважень. Вони несуть персональну відповідальність за життя, здоров’я, фізичний і психічний розвиток прийомних дітей, а також – за дотримання принципу конфіденційності інформації щодо ураження прийомних дітей ВІЛ-інфекцією.

Фінансове і матеріальне забезпечення прийомних сімей

Починаючи з 1 січня 2006 року фінансування прийомних сімей здійснюється за рахунок державного бюджету. Раніше прийомні батьки не отримували додаткових коштів від держави. Запровадження єдиного механізму "гроші ходять за дитиною", розробленого Міністерством у справах сім’ї, молоді та спорту і Державним департаментом з усиновлення і захисту прав дитини, дозволило всім дітям з відповідним статусом в прийомних сім’ях і дитячих будинках сімейного типу отримувати соціальну допомогу, а прийомним батькам і батькам-вихователям -- грошове забезпечення.

Розмір щомісячної державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку.

Одному з прийомних батьків виплачується грошове забезпечення. Порядок призначення і виплати грошового забезпечення визначається і затверджується Кабінетом Міністрів України. Зараз він становить 35% від розміру соціальної допомоги на дитину. У разі затвердження нового рівня прожиткового мінімуму розмір соціальної допомоги та грошового забезпечення перераховується без додаткового звернення прийомних батьків.

Кошти, що виділяються на утримання дітей у прийомній сім'ї, перераховуються на особистий рахунок одного з прийомних батьків, відкритий в установі банку за місцем проживання прийомної сім'ї. Заощаджені протягом року бюджетні кошти вилученню не підлягають і використовуються прийомними батьками для задоволення потреб прийомних дітей у наступному році.



Переглядів: 3138
Поширень: 0