Директор вінницької фірми, що займається торгівлею деревним вугіллям, мав намір „відбити” у держави близько 200 тисяч гривень через відшкодування податку на додану вартість (ПДВ).

Оборудка проводилася під виглядом закупівлі партії деревного вугілля у столичної фірми. Операцію із придбанням вугілля (яка, до слова, здійснювалася по завідомо підроблених документах) посадовці фірми відобразили у деклараціях із ПДВ, одночасно заявивши про відшкодування цього податку з державної казни на користь фірми. Втім, на ту пору зловмисники вже були „у розробці” оперативників податкової міліції. Тож у відповідь на заяву про повернення з бюджету без малого 200 тисяч гривень на фірму завітали податківці із позаплановою документальною перевіркою з питань достовірності нарахування бюджетного відшкодування ПДВ.

В ході якої серед іншого виявилося, що операція по закупівлі деревного вугілля провадилася через фірму, яка вже кілька років як продана іншим власникам і подібним видом діяльності не займається, що завантажена у підприємства-продавця продукція направлялася не покупцеві, зазначеному в документах, а за кордон, а вже згодом за підробленими документами нібито прибувала на склади фірми-покупця. Саме ця фірма й просила про відшкодування коштів з бюджету.

Тепер посадовці замість підраховувати незаконні прибутки мають клопіт із криміналом: слідчі податкової міліції порушили справу за ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу України – привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах. Покарання за таке привласнення передбачене суворе – 7-12 років позбавлення волі з конфіскацією майна і позбавленням права займатися відповідною діяльністю.

Ольга Шишківська, прес-офіцер управління
податкової міліції ДПА у Вінницькій області


Переглядів: 2680
Поширень: 0