Вінниця знаходиться у Списку історичних населених пунктів України. У відповідності до Генерального плану міста та відповідно вимогам чинного законодавства, на сьогоднішній день в обласному центрі існує два історичних ареали - Центральний та Замостянський. Їхні межі визначені Генеральним планом міста.

Правила охорони та використання територій історичних ареалів були розроблені на замовлення управління містобудування і архітектури Вінницької міської ради. Вони регулюватимуть визначення режимів використання та обмеження господарської діяльності в межах історичних ареалів, які охоплюють пам’ятки від періоду перших відомих історико-містобудівній науці поселень на території сучасної Вінниці до теперішнього часу.

Аналізуючи існуючу забудову Вінниці, а також перспективи функціонального використання та планувального розвитку, в межах міста виділяють ряд функціональних типів територій. Вони, в свою чергу, поділяються на відповідні територіально-планувальні елементи – зони. У Вінниці встановлено 3 типи таких територій з відповідними зонами: центральні громадсько-ділові, житлові та спеціальні. Центральна громадсько-ділова – це зона реабілітації та інвестиційних проектів з розвитку і підтримки історичної забудови. Житлова – це зона житлової забудови в умовах охорони історико-культурного середовища. Спеціальна зона охоплює меморіальні парки. Для усіх трьох зон встановлюються переважні, дозволені та допустимі види використання земельних ділянок

Прийняття даних правил визначить ступінь та засоби збереження традиційного характеру середовища міста. Тому ландшафт та об’єкти культурної спадщини у Вінниці будуть максимально захищені.


Переглядів: 3382
Поширень: 0