Останнім часом на Вінниччині спостерігається тенденція до збільшення кількості постраждалих від вчинення злочинів з використанням всесвітньої мережі Інтернет, зокрема шахрайських дій. Так з початку року на території Вінницької області працівники поліції задокументували понад 1086 фактів протиправних шахрайських дій.

Найбільш популярні схеми, якими користуються нині аферисти – це фішинг, купівля товарів через мережу Інтернет, повідомлення про виграш та інші.

Найпоширенішим видом шахрайства в Інтернеті є фішинг. Фішинг – це вид шахрайства, метою якого є виманювання у довірливих або неуважних користувачів Інтернету персональних даних клієнтів інтернет-аукціонів, сервісів з переводу або обміну валюти, інтернет-магазинів. Шахраї використовують різні способи, які змушують користувачів самим розставатися з конфіденційними даними. Фішинг- зловмисник відправляє своїй жертві нібито офіційні листи, спонукаючи користувача добровільно відправити йому конфіденційну інформацію. Найцікавішими для фішерів є імена користувача і паролі. За допомогою цих даних злочинці можуть видавати себе за володаря інформації і вчиняти від його імені різні дії.

Основними напрямками запобігання та протидії фішингу на рівні держави в Інтернеті можуть стати: розробка нового програмного обладнання і антивірусних програм, створення системи аутентифікації Інтернет-адрес для перевірки введеної користувачем адреси дійсному серверу та широке розповсюдження інформації про відомі види Інтернет-шахрайства користувачам Інтернету

Шахрайство пов’язане з купівлею товару через всесвітню мережу Інтернет полягає втому, що злочинець реєструється в Інтернет-магазині під вигаданим іменем, вказуючи одноразовий номер телефону. Після чого виставляє на продаж неіснуючий товар за ціною дешевшою за ринкову. Люди, які мають намір купити товар телефонують до продавця, і він пропонує переказати завдаток на банківську картку. Отримавши кошти, злочинці вимикають телефон.

Отже, не відправляйте гроші незнайомцям - вашою довірою можуть скористатися шахраї. Рекомендуємо зустрітися з продавцем особисто і передати гроші з рук у руки, попередньо перевіривши товар - це самий надійний спосіб. Якщо ж ви перебуваєте в іншому місті, скористайтеся послугами доставки, яка дасть можливість попередньо перевірити товар. Особливу увагу під час придбання товару приділяйте так званому рейтингу продавця, оскільки як правило шахраї використовують щойно створені аватарки з нульовим рейтингом.

Актуальною залишається і протидія шахрайству з банківськими картками в мережі Інтернет. Статистика МВС України свідчить про те, що об’єм даних злочинів в загальній кількості зареєстрованих злочинів становить 7,6 %. Матеріальна шкода, яку зазнали потерпілі від даного виду шахрайства за 2 роки становить приблизно 116 млн. гривень.

Спосіб вчинення злочинів з використанням систем Інтернет-банкінгу полягає у наступному: зловмисник реалізуючи свій злочинний задум, під час телефонної розмови із потерпілим під приводом надання матеріальної допомоги, отримує інформацію про номер картки, телефон до якого прив’язана картка, ідентифікаційний код та пароль, надісланий банком у вигляді текстового смс-повідомлення. Внаслідок цього отримана конфіденційна інформація дає можливість здійснювати керування рахунками потерпілої особи від її імені в системах оплати Інтернет-банкінгу.

Для того щоб зменшити кількість вчинених злочинів за допомогою банківських карток потрібно – підвищити ступінь захисту доступу до банківських карток, підключити смс-функцію повідомлення клієнтів банка, а також проводити профілактичні бесіди з особами, які мають у своєму володінні банківські картки.

Останнім часом неабияким популярним видом шахрайства стало повідомлення про виграш автомобіля. У повідомленні зазначається номер мобільного телефону, сайт тощо. Коли ви зателефонуєте, вам скажуть, що саме ви виграли автомобіль і попередять, що забронювати «свій» автомобіль можна тільки упродовж одного дня. Для цього, слід переказати гроші на продиктований шахраєм номер картки. Після переказу грошей, зловмисник перестає відповідати на дзвінки. Радимо детальніше перевіряти подібну інформацію, довіряти лише інформації з офіційних перевірених джерел.

Отже, в умовах сьогодення значної уваги заслуговує протидія проявам шахрайських дій, які здатні нанести значну шкоду інтересам держави та добробуту громадян України. Неухильне дотримання законодавства України, рекомендацій правоохоронних органів та інших уповноважених органів значною мірою дозволить уникнути негативних наслідків діяльності правопорушників.



Переглядів: 2126
Поширень: 0