У кольорі морської хвилі. Цього року, сподіваються співробітники пристані, погода сприятиме спуску на воду вже 25 квітня.

— Ми сподіваємося, що вийдемо на рейс саме перед тижнем вихідних, — каже директор пристані „Вінниця” Руслана Яківчик. — 25 квітня один катер, а 26-го — другий. Цього року ми плануємо запустити рейс на Михайлівку. В тому напрямку не було регулярних рейсів понад 15 років.

Плавання на Михайлівку та назад триватиме три години. Традиційний вже маршрут на Сабарів — півтори. Кілька тижнів катери готувалися до цього дня — екіпажі фарбували кораблі, встановлювали нові меблі. Тепер катери будуть оснащені новою барним прилавком, новими стільцями та столами. Маленький салон залишать для дітлахів — аби вони могли відпочивати окремо.

— Ми сподіваємося за цей сезон навігації заробити на ще один, більш сучасний корабель, — розповідає Руслана Леонідівна. — Аби вже наступного сезону мати їх три. Ще один маленький катер ми залишили спеціально для замовлень.

Не відмовилися на пристані і від минулорічного нововведення — дискотек на воді. Щоправда, пообіцяли дещо змінити формат заходу. Так, щоб можна було зацікавити не тільки молодь, але й категорію більш дорослого населення.

Екіпажі обох катерів готові до навігації — очікують відкриття із нетерпінням. Один із членів екіпажу — капітан-наставник, як зізнається Руслана Леонідівна — стрижень вінницької навігації — Петро Паламарчук найдовше працює на кораблі.
— Аби потрапити до наших екіпажів, треба мати спеціальну освіту і диплом, — розповідає директор пристані.
Є кілька, поки що, нерозв’язаних проблем. Руслана Яківчик з сумом зазначає: немає підрозділу водної міліції. З ними на воді було б спокійніше. Адже на маршрутах суден тепер ніхто не контролює відпочиваючих. Омріяне „запливання за буйки” може стати небезпечним для любителя плавати, адже корабель — не автівка, гальмівний шлях в нього значно довший. Відповідно — ходять кораблі в межах міста на малому ходу.
— Вже треба було б і Буг почистити, — переконана Руслана Яківчик. — Але у нас зараз немає потужностей для виконання цього завдання. Можливо, допоможе міська влада — хотілося б почистити річку, хоча б там, де пролягають маршрути пароплавів.
Але для днопоглиблювальних робіт потрібна спеціальна техніка. Її поки що на пристані немає.


Переглядів: 3204
Поширень: 0