Результати розслідування кримінальних проваджень за фактами порушень виборчих прав і свобод громадян у 2015 році, порядок фіксації таких правопорушень, проблеми у їх розслідуванні стали темою обговорення під час зустрічі представників Громадської мережі ОПОРА, студентів юридичного факультету Донецького Національного університету та представників слідчих органів Головного управління Нацполіції Вінниччини.

За ініціативи Громадської мережі ОПОРА 8 листопада відбулось громадське обговорення проблемних питань, пов’язаних з виборчим процесом в Україні у 2015 році, у якому взяли участь представники слідчих підрозділів Головного управління Нацполіції у Вінницькій області. Особлива увага присутніх була зосереджена на питаннях, пов’язаних з порушенням виборчого законодавства та станом розслідування кримінальних проваджень.

У Вінниці відбулось громадське обговорення протидії порушенням виборчого законодавства

Як розповіла заступник начальника слідчого управління поліції у Вінницькій області Тетяна Гоца, слідчими органами було зареєстровано дев’ять кримінальних проваджень за ознаками злочинів, пов’язаних з порушенням виборчих прав громадян під час проведення чергових виборів у 2015 році. Серед цих проваджень п’ять відкриті за фактами фальсифікації виборчих бюлетенів, по одному за фактом фальсифікації виборчих документів, порушень порядку фінансування виборчої компанії, підкупу виборців, зловживання владою або службовим становищем.

- Під час досудового розслідування шість з цих проваджень були закриті за відсутністю складу кримінального правопорушення, одне з обвинувальним актом за ст. 158-1 КК (незаконне використання виборчого бюлетеня) України направлено на розгляд до суду. Ще за двома провадженнями досудове розслідування продовжується, - говорить Тетяна Гоца.

У Вінниці відбулось громадське обговорення протидії порушенням виборчого законодавства

Під час зустрічі працівники слідчих органів розповіли присутнім про складнощі у розслідуванні проваджень, пов’язаних з порушенням виборчих прав і свобод громадян. В деяких випадках про такі злочини громадяни поліцію повідомляють не одразу, і це ускладнює збір доказів та встановлення осіб, причетних до правопорушення. Часто люди відмовляються від показів.

У Вінниці відбулось громадське обговорення протидії порушенням виборчого законодавства

В свою чергу присутні на обговоренні спеціалісти в галузі права Донецького вишу зауважили, що важливою складовою проведення виборів в правових рамках є належна правова підготовка учасників виборчого процесу, доведення норм діючого законодавства до кожного виборця.



Переглядів: 3230
Поширень: 0