В рамках нової програми міської ради «Стоп грип» вінничани можуть вакцинуватись від грипу за півціни. А дітям позбавленим батьківського піклування та дітям з інвалідністю виконують щеплення безкоштовно. Наразі програмою скористалось понад 300 вінничан. Вакцинація проти грипу цього сезону триває.

Вінниця першою в Україні реалізувала міську програму боротьби з грипом. Це рішення було схвалено 28 жовтня під час чергової сесії міської ради. Щороку у Вінниці на грип хворіє від 90 до 150 тисяч мешканців, більшість з них – це діти. Одним з ускладнень грипу є пневмонія, яка минулого року призвела до 24 летальних випадків. Головною рекомендацією лікарів, яка спрямована на мінімізацію ризику зараження або ускладнення від грипу, є вакцинація. Проте раніше серед вінничан лише одиниці використовують цей метод профілактики.

«За минулий тиждень завдяки програмі «Стоп грип» вакцинувалось 308 вінничан. Цю процедуру проводять вакциною корейського виробництва «ДжиСіФлю» з урахуванням бажання та протипоказів конкретної людини. Основним місцем для проведення щеплення є Центри первинної медико-санітарної допомоги, яких у Вінниці п’ять. Спочатку потрібно звернутись на рецепцію, щоб дізнатись, в якому кабінеті оглядає лікар та отримати рецепт на придбання вакцини», – каже директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.

У кожному центрі є окремий лікар, який не веде амбулаторний прийом, а лише обстежує вінничан, які бажають вакцинуватись. Якщо у людини немає протипоказів – вона отримує рецепт на пільгове придбання вакцини, далі - в аптеці сплачує 50% її вартості та повертається з чеком до кабінету щеплень, де і відбувається вакцинація. Після цього спостерігається протягом 30 хвилин.

Як зазначає Олександр Шиш, вінничанам варто пройти вакцинацію до 25 листопада, щоб бути захищеними від грипу протягом епідемічного сезону 2016-2017 року.

Довідка

Грип – це гостре вірусне захворювання, яке може вражати людей, не залежно від їх віку чи статі. Це наймасовіше захворювання людини, на яке в світі щороку хворіє 0,5-1 млрд людей. В Україні на грип та ГРВІ щорічно хворіють 9-10 млн чоловік, у структурі всіх інфекційних захворювань на грип та ГРВІ припадає 95%. Вірус грипу є досить злоякісним. Його ще називають внутрішньо-клітинним паразитом. Він призводить до значної інтоксикації організму. Небезпека грипу полягає в тому, що він може вражати серцево-судинну систему, дихальні органи, а також центральну нервову систему людини. За оцінками ВООЗ у світі щорічно від усіх варіантів вірусу грипу під час сезонних епідемій смертність становить від 250 до 500 тис. чоловік.



Переглядів: 2564
Поширень: 0