Прокуратурою Вінницької області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом вчинення торгівлі людьми, поєднаної з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя та здоров'я потерпілого та втягнення неповнолітньої у злочинну діяльність.

Установлено, що жителька Вінницької області, діючи з метою експлуатації свого знайомого, використовуючи його уразливий стан, викликаний інвалідністю (відсутність нижньої кінцівки), погрожуючи фізичною розправою вразі вчинення ним опору, 08.09.2015 завербувала та перемістила останнього з лікарні до власного будинку.

Аферистка незаконно позбавила його волі та переховувала нездорового чоловіка, крім того, за попередньою змовою з невстановленими слідством особами, погрожувала силою та насильством та примусили інваліда до систематичного жебракування.

Вінничанка примушувала інваліда жебракувати, а малолітній доньці доручила забирати в нього "виручку"

Аби "не попастися" та не дозволити інвалідові звертатися по допомогу до інших осіб, змусила свою малолітню доньку їй допомагати. Зокрема, дівчинка за вказівками матері, контролювала та декілька разів на день забирала в чоловіка гроші, випрошені у сторонніх осіб.

Інвалід, який незаконно утримувався в будинку та був  обмеженим у вільному пересуванні та спілкуванні з іншими сторонніми особами, перебував під постійним наглядом, отримуючи систематичні погрози заподіяння насильства, небезпечного для його життя та здоров'я. Відтак, людина похилого віку, маючи до того ж розумову відсталість,  інвалідність 2 групи,  серйозні проблеми зі здоров'ям, не маючи грошей та документів, що посвідчують його особу, реально сприймав зі сторони підозрюваної та невстановлених слідством осіб погрози фізичної розправи й не мав здатності чинити опір насильницьким діям.

Вінничанка примушувала інваліда жебракувати, а малолітній доньці доручила забирати в нього "виручку"

Правоохоронці  припинили діяльність аферистки, а також встановили особу потерпілого, оскільки той перебував у розшуку, як безвісти зникла особа. Похилого віку людину помістили до Тиврівського будинку-інтернату геріатричного профілю.

Таким чином, підозрювана, за попередньою змовою з невстановленими особами, в період часу з 08.09.2015 до 06.06.2016, застосовуючи погрози, небезпечні для життя та здоров’я, використовуючи уразливий стан чоловіка, вчинили вербування, переміщення, переховування останнього, з метою його експлуатації (зайняття жебрацтвом) та подальшого звернення випрошених ним коштів на свою користь, втягнувши у вказану злочинну діяльність свою малолітню доньку.

Вінничанка примушувала інваліда жебракувати, а малолітній доньці доручила забирати в нього "виручку"

Наразі жінці повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 149, ч. 2 ст. 304 КК України та обрано запобіжний захід - домашній арешт.

На даний час досудове розслідування триває, проводяться слідчі дії.

Фото та відео Відділ комунікації поліції Вінницької області



Переглядів: 3546
Поширень: 0