Сьогодні третій четвер листопада, а це означає, що в більшості країн світу відзначають день відмови від паління. Він був встановлений американським онкологічним товариством ще в 1977 році. До речі, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я 90% смертей від раку легенів та 25% випадків серцевої недостатності зумовлені постійним палінням.

Ми розпитали вінничан як вони ставляться до цієї згубної звички, а також про методи боротьби від тютюнової залежності.

- Я вважаю куріння однією із форм самогубства. Курці – це люди, які добровільно знущаються зі свого організму. Мені важко зрозуміти таку залежність як психологічно, так і фізично. – прокоментував вінничанин Вячеслав.

- Курю, як паровоз! І не можу кинути. – поділився з нами Олександр Лобода.

- Я знаю хороший спосіб кинути: береш себе в руки і не куриш. Всім раджу. – каже з усмішкою Вікторія Ольховська.

Як вінничани борються з тютюновою залежністю?

Вінничанин Степан палив протягом п’яти років, але кинув з приходом 2016-го. Ми розпитали про те, як йому це вдалося позбавитись згубної звички:

- Для мене критичним стало розуміння того, що я залежний. Це означало, що я не можу керувати своїми бажаннями і контролювати своє життя. Зауважу, що після усвідомлення необхідності кинути палити, потрібно дати собі близько місяця, визначивши дату. Для мене крайньою точкою став Новий рік. Протягом цього часу я курив  усвідомлено, таким чином зрозумів, що з пачки із задоволенням викурюється 1 - 2 сигарети. Почав розуміти, що в цій звичці лише недоліки, а плюс один – задоволення залежності. Я знав, що чим далі зайду, тим рідше «ломка» переслідуватиме мене. Пам'ятна дата дає можливість вести відлік, і ти розумієш, що чистий вже 1, 2, 3...7 днів. До речі, алкоголь – це також суворе табу на місяць, поки не пройде хоча б фізичне безнікотинове звикання. Також потрібно виключити всі справи пов'язані з курінням, що були вже в звичці.

Нагадаємо, що 16 грудня 2012 року набув чинності Закон України «Про обмеження місць куріння тютюнових виробів». До чинного переліку місць, де курити заборонено увійшли заклади харчування, приміщення об'єктів культурного призначення та органів державної влади, інші державні установи, зупинки маршрутних транспортних засобів, заклади охорони здоров'я і освіти.



Переглядів: 3038
Поширень: 0