Питання підвищення енергоефективності житлового сектору одне з найактуальніших в реаліях сучасної України. Громадяни, які отримали цього року субсидії, могли помітити, що кількість оплачуваних державою кубів газу зменшилася, а обов'язкова плата зросла. Саме тому, важливо один раз вкласти зусилля та кошти в енергоефективність житла, а не щороку мільярди гривень  на субсидії. Про це заявив Віце-прем'єр-міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час зустрічі з журналістами Вінницької, Київської, Сумської та Чернігівської областей.

Як зробити помешкання енергоефективним?

Досягнути позитивної тенденції енергоефективності можна й не витрачаючи великих грошей. Якщо кожен усвідомить, як економно користуватися ресурсами, то плата за них може скоротитись на 20-30%. В першу чергу варто звільнити батареї від меблів і декору, встановити короткі занавіски, які не заважатимуть віддачі тепла. Також необхідно пам’ятати про прилади, які постійно ввімкнені в розетку і ощадливе користування гарячою водою. Ущільнення чи заміна старих вікон дозволить підвищити температуру в приміщенні на 4-5 градусів. Все ж, найефективніше зберігає тепло утеплення фасаду. Зауважте, що клаптикове утеплення руйнує цілісність конструкції будинку і, таким чином, зменшує термін його експлуатації. При виборі систем утеплення варто зважати, чи не шкідливі вони для довкілля та здоров'я людини. Зверніть увагу на такі характеристики матеріалів як водопоглинання, стійкість до зміни температур, паропроникність, негорючість.

Де взяти кошти?

Для того, щоб стимулювати населення до впровадження енергоефективних заходів, уряд України запровадив програму державної підтримки енергозбереження. Вона передбачає відшкодування частини суми кредитів, залучених на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів. У партнерстві з Держенергоефективностю, кредитування здійснюють такі державні банки: Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк. За одним кредитним договором максимальний розмір відшкодування становить 14 тис. грн. (тобто 30% суми кредиту, а для отримувачів субсидії - 70%).

На сьогодні найефективнішою моделлю управління спільним майном багатоквартирного будинку є ОСББ. Таким чином громадяни самостійно можуть вирішувати, що необхідно робити у будинку, а також визначають бюджет, контролюють виконання робіт. Для того, щоб банк, який здійснює державну підтримку енергозбереження, бачив у вас потенційного позичальника та охоче працював з багатоквартирним будинком, необхідно створити юридичну особу - ОСББ. Розмір відшкодування суми кредитів для таких юридичних осіб становить 40%.

Що таке альтернативні та відновлювальні джерела енергії?

Урядом України прийнято низку законодавчих ініціатив щодо заміщення використання природного газу. Для прискорення цього процесу розроблено механізми надання кредитів населенню та стимулювання інвестицій для встановлення газозаміщуючих котлів у будинках і на об'єктах соціальної сфери.

Також у Європі все частіше зводять так звані «пасивні» будинки, що володіють високою енергоефективністю. Вони функціонують з нульовим споживанням енергії не використовують викопне паливо, а отримують всю необхідну енергію з поновлюваних джерел. Це можуть бути традиційні будівлі, але з великим сонячним колектором, сонячною батареєю чи вітрогенератором.  Найпоширенішими джерелами енергії є: біомаса, енергія води, сонця та вітру. Сьогодні частка біомаси в енергетиці нашої країни становить 2%, і вона має всі передумови зрости до 9% у 2020 році.

На Вінниччині передові результати з забезпечення енергоефективності показав Томашпільський район. У школах, дитячих садочках, адміністративних та спортивних приміщеннях було замінено майже 300 вікон. 61 житель району отримав кредит на придбання твердопаливних котлів. Також було створено 11 ОСББ, а для обігріву деяких дошкільних закладів встановили сонячні батареї та колектори. 



Переглядів: 3651
Поширень: 0